Ισχυρό μήνυμα Δένδια: Μπορούμε και μόνοι, αλλά δε θα είμαστε μόνοι!

Τι είπε στη Βουλή για την αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις

Μήνυμα  αποφασιστικότητας της Ελλάδας να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, μόνη ή και με τους εταίρους και συμμάχους της,  έστειλε προς την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.         

Στη Βουλή για επικύρωση φέρνει η Τουρκία τη συμφωνία με τον Σάρατζ

«Καταστήσαμε ευθύς εξαρχής σαφές προς την Τουρκία  ότι βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.Καταστήσαμε σαφές ότι το πλαίσιο ενεργειών μας είναι το Διεθνές Δίκαιο,  που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαϊκή Χώρα.Δε θα μας παρασύρει η Τουρκία του επίπεδο του Βαλκάνοιυ καβγατζή» τόνισε αρχικά ο Νίκος Δένδιας για να προσθέσει στη συνέχεια: 
«Καταστήσαμε επίσης απολύτως σαφές και σε όλους τους τόνους χωρίς μεγαλοστομίες ότι θα υπερασπιστούμε κατά τη συνταγματική μας υποχρέωση τον εθνικό χώρο.Αν απαιτηθεί και παρότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι».

Σχέδιο οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο από τον Δένδια!

Ειδικότερα, όσον αφορά  το άκυρο μνημόνιο της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλισθεί η στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, των συμμάχων και εταίρων μας, ενάντια στις παράνομες πράξεις της Τουρκίας, οι οποίες αντιβαίνουν καταφανώς στη Διεθνή Νομιμότητα, στο Δίκαιο της Θάλασσας και την κοινή λογική». 

Ο κ. Δένδιας  υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εκδόθηκε κείμενο συμπερασμάτων που δικαιώνει πλήρως τις ελληνικές θέσεις, στηλιτεύει τις τουρκικές ενέργειες και εκφράζει την πλήρη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Είχαμε ήδη πετύχει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα  στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στο  πλαίσιο της Ε.Ε.  από τις 3/12.Επιπλέον, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών εκδόθηκαν ανακοινώσεις στήριξης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής,  Από την Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο» επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών. 

O Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας στην εξωτερική πολιτική και κατέληξε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: 

«Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη, περήφανη,  με αυτοπεποίθηση.  Μια Ελλάδα ανεξάρτητη και ισχυρή,  με γέφυρες προς όλους. Μια Ελλάδα με δυνατότητα να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα κάθε επιβουλή. Επ’ ονόματι αυτής της Ελλάδας διαμορφώνουμε μια εξωτερική πολιτική που λαμβάνει υπόψη της την νέα παγκόσμια πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης αλλά και με πνεύμα εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης και ομοψυχίας».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top