«Καυτό» θέμα το Brexit για τη Σύνοδο Κορυφής μετά τη νίκη Τζόνσον

Επί τάπητος και η πρόοδος για τις αλλαγές που απαιτούνται στον ESM

Σύνοδος Κορυφής

Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προμηνύεται ότι θα αποτελέσει το «καυτό» θέμα συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Μετά τη μεγάλη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήδη δήλωσε ότι η πλειοψηφία που κατάφερε να εξασφαλίσει στο νέο κοινοβούλιο του δίνει «ισχυρή εντολή» για το Brexit. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να στείλουν μήνυμα προς τη Βρετανία ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, μόλις ολοκληρωθεί το Brexit.

«Ασπίδα» ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο: «Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ολοταχώς για Brexit: Σάρωσε ο Μπόρις Τζόνσον στις Βρετανικές εκλογές

Το Brexit, ωστόσο, δε θα είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν σήμερα τις τελματωμένες προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωζώνης έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Ήδη, νωρίτερα φέτος τα 19 μέλη της ευρωζώνης είχαν αρχίσει να σημειώνουν προόδους στις επί καιρό τελματωμένες προσπάθειες να ενισχύσουν τη νομισματική και δημοσιονομική τους πολιτική και να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από μία νέα κρίση. Όμως οι πρόοδοι αυτές περιήλθαν σε αδιέξοδο όταν η Ιταλία εμπόδισε τις αλλαγές που απαιτούνταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. 

Οι χώρες της ευρωζώνης εργάζονται επίσης και για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού που θα τις βοηθήσει σε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές.  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να συζητήσουν τις προόδους που έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και να προσπαθήσουν να δώσουν νέα ώθηση στις συνομιλίες, όμως δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top