Κονδύλια για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα διεκδικεί ο Μητσοτάκης

Επώδυνη θα είναι h διακοπή παραγωγής λιγνίτη για την Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης σύνοδος κορυφής ΕΕ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την εκτίμηση ότι “η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής στρατηγικής της Ελλάδας”, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, διεκδικώντας γεναία κονδύλια για τη μετάβαση της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα. 

Στη Μαδρίτη ο Μητσοτάκης για το Συνέδριο σχετικά με την κλιματική αλλαγή  

Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε τη χθεσινή πρόταση της Κομισιόν ως τολμηρή και φιλόδοξη και εξήγησε ότι “η τεχνολογία και η βιομηχανία θα επιτύχουν την ουδετερότητα του κλίματος, όχι εμείς, οι ηγέτες”.

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Άκυρο το μνημόνιο Λιβύης- Τουρκίας  

Υπενθύμισε την τραγική περίπτωση των πυρκαγιών στην Ελλάδα πριν από μισό χρόνο που οδήγησε σε 100 θανάτους μέσα σε λίγα λεπτά. 

Προτείνε μάλιστα ότι η πράσινη συμφωνία (Green New Deal) προσθέτει επίσης πτυχές πολιτικής προστασίας.

Σημείωσε μάλιστα ότι “η Ελλάδα είναι παραγωγός λιγνίτη και μέχρι το 2028 προτίθεται να σταματήσει την παραγωγή, πράγμα που θα είναι επώδυνο”. 

Η κλιματική αλλαγή μας αρρωσταίνει

Ζήτησε δε “μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη χρηματοδότηση του μηχανισμού δίκαιης μεταβατικής διαδικασίας”. 

“Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτεί υποδομή και αποθήκευση. Μέχρι τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα - κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει ένα μεταβατικό καύσιμο - και για την Ελλάδα είναι φυσικό αέριο”, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. 

Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να διεκδικήσει κονδύλια από το υπό - σύσταση ταμείο για την κλιματική μετάβαση, ώστε να αποσβέσει το κόστος της απολιγνιτοποίησης και να χρηματοδοτήσει τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό των περιοχών της χώρας που θα πληγούν περισσότερο. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top