Πρόεδρος της Βουλής Λιβύης: «Άκυρη και απορριπτέα η συμφωνία»

Επίσκεψη στην Αθήνα- Συνάντηση με Τασούλα και Δένδια

Πρόεδροι Βουλής Ελλάδας και Λιβύης

Άκυρη και απορριπτέα χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης της Λιβύης με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, κατά τη συνάντηση του με τον προεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Αγκίλα Σάλεχ Ίσα: «Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμία νόμιμη ιδιότητα»

Όπως τόνισε στις κοινές δηλώσεις, ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα ανέφερε πως η εν λόγω κυβέρνηση δεν έχει καμία νόμιμη ιδιότητα, καθώς δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές που κλήθηκε να το πράξει, ούτε έχει ορκιστεί ενώπιον της λιβυκής βουλής. «Δεν έχει εφαρμόσει όσα προβλέπονται από τη σχετική πολιτική συμφωνία και ως εκ τούτου δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει κάποια συμφωνία».

«Δηλώσαμε στη Βουλή των Ελλήνων και στην ελληνική κυβέρνηση πως απορρίπτουμε τη συμφωνία Τρίπολης - Άγκυρας»

«Δηλώσαμε στη Βουλή των Ελλήνων και στην ελληνική κυβέρνηση πως απορρίπτουμε τη συμφωνία Τρίπολης - Άγκυρας, όπως δήλωσαν και οι λιβυκές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθήσει να εμπλακεί στα εσωτερικά μας θέματα», υπογράμμισε ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος παρέδωσε επιστολή στην ελληνική πλευρά με την οποία δηλώνει πως η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα πράξει ότι μπορεί προκειμένου να ακυρώσει το Μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας.

Τασούλας: Άκυρο το Μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες 

Από την πλευρά του ο πρέδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες, σημειώνοντας πως είναι άκυρο, ενώ εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για ειρήνευση στη χώρα.

Δένδιας: «Απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο»

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε πως τα μεμοράντα που υπεγράφησαν είναι άκυρα, κενά περιεχομένου και ανεφάρμοστα.

Oλόκληρη η δήλωση Δένδια:

«Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Τασούλα, για την πρόσκλησή του να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Όπως, θέλω να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνο-λιβυκής Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων, κ. Άγγελο Συρίγο, για την εδώ παρουσία του.

Θα ήθελα, όμως, κυρίως να ευχαριστήσω τον κ. Aguila Saleh, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για την επίσκεψή του στην Αθήνα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και για την ενημέρωση, την αναλυτική ενημέρωση της οποίας τύχαμε.

Χαίρομαι για την τοποθέτησή του, για την τοποθέτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, σύμφωνα με την οποία, τα memoranda τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου, είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή. Απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέλω, επίσης, να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Salamé και αυτό το δηλώσαμε στον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως του δηλώσαμε και την  ετοιμότητα μας σαν ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Λιβύη. Κύριε Πρόεδρε, κ. Τασούλα σας ευχαριστώ πολύ.»

Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του.

Υπενθυμίζεται, ότι με πρόσφατη επιστολή του προς τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής είχε χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης προς ΟΗΕ: Άκυρη η συμφωνία με την Τουρκία

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις» είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στην επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια ώρα ως νομικά ανυπόστατο χαρακτηρίζεται το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο κινείται σε τρεις κατευθύνσεις.

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Άκυρο το μνημόνιο Λιβύης- Τουρκίας

Το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θεωρεί μεταξύ άλλων ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προσκρούει στο Δίκαιο της θάλασσας και συνεπώς είναι παράνομο, αν και η αξιολόγηση των αρμόδιων νομικών υπηρεσιών της Ε.Ε. συνεχίζεται. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top