Εντός του Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Rebrain Greece

Πρόγραμμα επαναπατρισμού 500 επιστημόνων με μισθό 3.000 ευρώ

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ξανά στην Ελλάδα» (Rebrain Greece), που δίνει κίνητρο σε εξειδικευμένους νέους που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα μας με καλή δουλειά και μισθό 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μίλησε στον Σκάι, τελικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Η πρωτοβουλία, την οποία ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «εμβληματικού χαρακτήρα», θα αφορά 500 νέους επιστήμονες ηλικίας 28 έως 40 ετών με μεταπτυχιακούς τίτλους.

Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν στην πλατφόρμα τι προσωπικό αναζητούν από το εξωτερικό και με τι προσόντα, ενώ αντίστοιχα οι νέοι επιστήμονες θα δηλώνουν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Brain drain: Η Ελλάδα επένδυσε 9 δισ. ευρώ σε «μυαλά» και μετά... τα έδιωξε

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός είναι να χτιστεί μία «γέφυρα», η οποία θα κάνει «ένα matching» ανάμεσα στο τι ζητούν οι επιχειρήσεις και τι επιστήμονες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επιστροφής στην πατρίδα για εργασία.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ψάχνουν διευθυντές και… δε βρίσκουν!

Η κυβέρνηση θα καλύπτει το 70% του ποσού των 3.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ η επιχείρηση «θα έχει την υποχρέωση να τον κρατήσει για άλλον έναν χρόνο».

Όπως εκτίμησε ο κ. Βρούτσης, μετά από δύο χρόνια που θα έχει παραμείνει ο νέος επιστήμονας από το εξωτερικό στην εταιρεία, «δε θα έχει λόγο η επιχείρηση να τον διώξει, θα έχει γίνει ένα με αυτήν».

Ο υπουργός Εργασίας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί από μόνο του να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον επαναπτρισμό των νέων επιστημόνων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Γι’ αυτό και αναφέρθηκε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό ή στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, που θα αλλάξουν συνολικά την Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top