Η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Ολόκληρο το κείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης

Ολόκληρο το τελικό κείμενο του Μνημονίου Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης που η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε χθες στην τουρκική εθνοσυνέλευση προς έγκριση δημοσιεύει το ΚΥΠΕ. Στη συμφωνία υπάρχει παράρτημα με χάρτη και συντεταγμένες.

Ερντογάν για ΑΟΖ: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε!

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι η θα τεθεί σε ισχύ αφού οι δύο πλευρές ενημερώσουν η μια την άλλη γραπτώς ότι έχουν εγκρίνει το Μνημόνιο Συμφωνίας όπως προβλέπουν οι  εσωτερικές τους διαδικασίες. 

Στα χέρια του ΥΠΕΞ το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης - Τουρκίας

Το έγγραφο έχει τίτλο “Νομοσχέδιο με το οποίο κρίνεται κατάλληλη η έγκριση του Μνημονίου Συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Εθνικής Κυβέρνησης Συμβιβασμού του Κράτους της Λιβύης”. 

Δένδιας για πρέσβη Λιβύης: Αν δε φέρει τη συμφωνία ως την Παρασκευή, φεύγει

Το υπογράφει ο αντιπρόεδρος της  Φουάτ Οκτάι

Με 293 ψήφους πέρασε η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης από την τουρκική εθνοσυνέλευση

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε σήμερα το μνημόνιο κατανόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, για τις υφαλοκρηπίδες και τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την επικύρωση από τη Βουλή είχε προαναγγείλει από χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμεζ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της (στο ύψος της) η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Το Μνημόνιο Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης εγκρίθηκε από την ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουπλικανικό ΛαΪκο Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΠ) και το Καλο Κόμμα (ΙΥΙ Parti).

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 

Ακολουθεί το κείμενο: 

Άρθρο 1 (1)Κρίθηκε κατάλληλη η έγκριση του Μνημονίου Συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης το οποίο υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. 

Άρθρο 2 (1) Αυτός ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του. 

Άρθρο 3  (1) Τις διατάξεις αυτού του νόμου εκτελεί ο Πρόεδρος. 

Στη συνέχεια υπό τον τίτλο “Προς την Προεδρία της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης” με την υπογραφή του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2019, αναφέρεται ότι “θέτω υπόψη σας το σχετικό ‘Μνημονο Συμφωνίας σε σχέση με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης’ το οποίο υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και κρίθηκε κατάλληλο για έγκριση με βάση το άρθρο 90 του Συντάγματος. Σημειώνεται ακριβώς από κάτω: Παραρτήματα: 1. Μνημόνιο Συμφωνίας (Τουρκικά, αραβικά, αγγλικά). 2. Σκεπτικό.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Στο ‘Σκεπτικό’ που ακολουθεί αναφέρεται ότι “η θέση μας σχετικά με την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μας στην ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη πρώτη φορά το 2004. Και στην τελευταία κοινοποίησή μας στα ΗΕ στις 13 Νοεμβρίου του 2019 καταγράφηκε ότι τα θαλάσσιά όριά μας εκτείνονται μέχρι την υφαλοκρηπίδα που κοιτάνε τα νησιά και ότι τα νησιά δεν είναι ικανά να διακόψουν την προβολή της ακτογραμμής της Τουρκίας και να εμποδίσουν την υφαλοκρηπίδα της”. 

“Στο πλαίσιο αυτής της  στάσης μας, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που έγιναν με την Εθνική Ενότητας Κυβέρνηση της Λιβύης έχει υπογράψει στις 27 Νοεμβρίου 2019 ‘Μνημονο Συμφωνίας σε σχέση με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης’ για μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων που αντιστοιχεί στα όρια της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο που η χώρα μας κοινοποίησε στα ΗΕ. Με το εν λόγω Μνημόνιο Συμφωνίας στόχος ήταν η ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η διατήρηση των δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο των δύο χωρών που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών έχουν οριοθετηθεί στο πλαίσιο της αρχής της ίσης κατανομής με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία η οποία έχει δηλώσει πολλάκις ότι είναι έτοιμοι για συνομιλίες για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλες τις χώρες της περιοχής πλην της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’, υπογράφοντας την εν λόγω συμφωνία με τη Λιβύη στην πραγματικότητα έχει ενισχύσει την νομική και πολιτική της θέση σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας, στο θέμα της οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσει την πολιτική και τη στάση της η οποία είναι εντός του διεθνούς δικαίου και των ορίων νομιμότητας, χωρίς να αποκλείει τον διάλογο και τις ειρηνικές λύσεις. Θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντας στην περιοχή καθώς και των Τ/Κ. Το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη αποτελεί σημαντική συνιστώσα αυτής της πολιτικής μας. Η συμφωνία, αφού τεθεί σε εφαρμογή με την ολοκλήρωση της εσωτερικής διαδικασίας έγκρισης από τις δύο χώρες θα τεθεί σε εφαρμογή θα κοινοποιηθεί στα ΗΕ”, αναφέρεται.

Στη συνέχεια υπό τον τίτλο ‘Μνημόνιο Συμφωνίας σε σχέση με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης’ αναφέρεται:

“Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κράτους της Λιβύης (από δω και μπρος θα αποκαλούνται ‘Πλευρές”) επιβεβαίωσαν την δέσμευσή της στους στόχους και τις αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ. Έχει αποφασιστεί η δίκαιη και ίση κατανομή της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών στην Μεσόγειο με/η κυρίαρχα δικαιώματα ή δικαιοδοσία που πηγάζουν από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγωγες. Οι πλευρές λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματά τους προς διασφάλιση δίκαιων και αμοιβαίων αποδεκτών λύσεων μέσα σε από εποικοδομητικές συνομιλίες και πνεύμα φιλικών σχέσεων σε σχέση με τα πιο πάνω ζητήματα, καθώς και με την πεποίθηση ότι το Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ των Πλευρών θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων τους και θα ενθαρρύνει τη περαιτέρω συνεργασία προς το συφέρον των δύο χωρών, συμφώνησαν στα πιο κάτω:

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Άρθρο Α (1) Τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λιβύης στην Μεσόγειο ξεκινούν από το Σημείο Α (αναφέρονται οι συντεταγμένες) και τελειώνουν στο σημείο Β (αναφέρονται οι συντεταγμένες). Οι πλευρές συμφώνησαν σε αυτά τα όρια. 

(2) Στο Παράρτημα 1 φαίνονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που έχει συμφωνηθεί στο παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας. Οι συντεταγμένες έχουν καταγραφεί με βάση το World Geodetic Syster 1984 (WGS’84).

(3) Οι συντεταγμένες για τα ακριβή σημεία οριοθέτησης της μέσης γραμμής είναι στο Παράρτημα 2. 

Άρθρο Β. Τα παραρτήματα που καταγράφονται στο παρών Μνημόνιο Συμφωνίας στην δεύτερη και τρίτη παράγραφο του πρώτου άρθρου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτού του Μνημονίου Συμφωνίας. 

Άρθρο Γ. Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας αφού τεθεί σε ισχύ θα κοινοποιηθεί στην Γραμματεία των ΗΕ με βάση το Άρθρο 102 της Σύμβασης του ΟΗΕ.

Άρθρο, Δ. Επίλυση διαφωνιών. (1) Οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει μεταξύ των πλευρών για την ερμηνεία ή την εφαρμογή του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας θα επιλυθεί με αμοιβαία κατανόηση και στο πνεύμα της συνεργασίας διά των διπλωματικών οδών βάση του άρθρου 33 της Σύμβασης του ΟΗΕ. (2) Στην περίπτωση που υπάρχουν φυσικές πηγές οι οποίες ξεκινούν από την ΑΟΖ της μιας εκ των πλευρών και φτάνουν στην ΑΟΖ της άλλης, οι πλευρές μπορούν να συνεργαστούν για τη σύναψη συμφωνίας προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτού του είδους τις πηγές. (3) Στην περίπτωση που μια πλευρά ξεκινήσει συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος, αυτή πλευρά προτού συνάψει συμφωνία με το άλλο κράτος θα ενημερώσει την άλλη πλευρά και θα κάνει συνομιλίες με την άλλη πλευρά. 

Άρθρο Ε. Τροποποίηση και αναθεώρηση. Οι πλευρές, για την επαναθεώρηση αυτού του Μνημονίου Συμφωνίας πλην του πρώτου και δεύτερου άρθρου μπορούν να υποβάλουν γραπτή πρόταση δια των διπλωματικών διαύλων. ΟΙ τροποποιήσεις πραγματοποιούνται με τη συμφωνία των δύο πλευρών. 

Άρθρο Ζ. Τίθεται σε ισχύ. Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας την ημερομηνία που οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν η μία την άλλη γραπτώς δια της διπλωματικής οδού ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες. Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου του 2019 έχει δοθεί ανά δύο αντίτυπα στην κάθε πλευρά στα τουρκικά, στα αραβικά και στα αγγλικά και το κάθε ένα έχει την ίδια ισχύ Στην περίπτωση διαφορετικής ερμηνείας, ισχύει το αγγλικό κείμενο”. 

Άννα Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top