Δένδιας: Ανυπόστατοι ισχυρισμοί από Τουρκία, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

«Τα σύνορά μας είναι η ασφάλειά μας και είναι αδιαπραγμάτευτα»

Δείτε το βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Για ανυπόστατους ισχυρισμούς, που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, γιατί σε αυτήν αντιβαίνει κάτι, το οποίο ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει: ότι ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχει ο μεγάλος όγκος της Κρήτης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Stef Blok στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση του STAR και του Γιώργου Βλάβιανού για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «αδόκιμη προσπάθεια να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

«Νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι, όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «να αντιληφθεί ότι και το δικό της συμφέρον είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει για την επίλυση του Κυπριακού. Οτιδήποτε άλλο πράττει νομίζω είναι εις βλάβη των συμφερόντων και των δικών της και της τουρκικής κοινωνίας».

Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν στην ανάγκη μιας δίκαιης κατανομής των βαρών σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, αλλά και η Τουρκία να μην εργαλειοποιεί το θέμα.

«Όπως η Ελλάδα εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και όλοι οι εταίροι μας χρειάζεται να αναλάβουν τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Γι' αυτό η Ελλάδα υποστηρίζει την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών. Η Τουρκία δε μπορεί να παραβαίνει τα συμφωνημένα και δεν μπορεί να εργαλειοποεί το μεταναστευτικό. Δε μπορεί να χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο άσκησης πίεσης προς την ΕΕ», σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top