Ένταση σε Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ

Αφορούσε την παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας

Λοβέρδος Τασούλας Κατρούγκαλος

Ένταση επικράτησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 32, παράγραφος 4, που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ένσταση αφορούσε τόσο στην παραβίαση της αναθεωρητικής διαδικασίας, όσο και στην παραβίαση των ουσιαστικών ορίων της αναθεώρησης.

«Η πρόταση της ΝΔ παραβιάζει τα διαδικαστικά όρια της αναθεώρησης, εφόσον είναι αντίθετη με την πρώτη απόφαση της αναθεωρητικής Βουλής με την οποία προσδιορίστηκε η κατεύθυνση και οριοθετήθηκε το εύρος της αναθεωρητικής εξουσίας της παρούσας Βουλής ορίζοντας σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή του Προέδρου. H πρόταση παραβιάζει και τα ουσιαστικά όρια της αναθεώρησης. Η υποβάθμιση της νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της δυνατότητας εκλογής του ακόμη και από τη σχετική πλειοψηφία της Βουλής, παρά την εκπεφρασμένη ή έμμεση αποδοκιμασία της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών προς το πρόσωπό του, είναι ασύμβατη με τη μη αναθεώρησιμη προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος από την οποία απορρέει η υποχρέωση αυξημένης νομιμοποίησης του Προέδρου της Δημοκρατίας επομένως και εκλογής του με αυξημένη πλειοψηφία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κατρούγκαλος: Εργαλειακή μεθόδευση και κόλπο της ΝΔ

Αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι

«Η όλη μεθόδευση, εκ μέρους της παράταξης της ΝΔ στην προτείνουσα Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εμβληματικό παράδειγμα εργαλειακής μεθόδευσης εκφυλισμού της συνταγματικής αναθεωρητικής διαδικασίας, σε επίπεδο απλού κόλπου», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Είπε ειδικότερα ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η ΝΔ κατέθεσε πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος με τις υπογραφές των κ.κ. Σαμαρά και Μητσοτάκη, με την οποία πρότεινε, σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτή να γίνεται με άμεση εκλογή από τον λαό. Την πρόταση αυτή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην προτείνουσα Βουλή. Διαφοροποιήθηκε, όπως είχε δικαίωμα η ΝΔ, από την πρόταση αυτή και στη συνέχεια κατέθεσε πρόταση που προέβλεπε εκλογή Προέδρου ακόμη και από μια κοινοβουλευτική μειοψηφία. Στην ψηφοφορία όμως στην προτείνουσα Βουλή, η ΝΔ αντί να ψηφίσει τη δική της πρόταση, ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό είναι αυτό που ονομάζουμε κόλπο. Ψηφίσατε υπέρ μιας πρότασης που ήσασταν ουσιαστικά εναντίον. Δεν είναι αυτό συνταγματικό τέχνασμα; Και είπατε μάλιστα ότι κάνετε αυτό για να μπορέσετε στην επόμενη Βουλή να ψηφίσετε κάτι άλλο. Ψηφίσατε δηλαδή στην προτείνουσα Βουλή “α” και στην αναθεωρητική το “-α”. Αυτό είναι εν τοις πράγμασι υποβάθμιση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Αυτή η συμπεριφορά είναι και αντισυνταγματική. H προτείνουσα Βουλή δεσμεύει με την αιτιολογία που γίνεται αποδεκτή για να αλλάξει μια διάταξη, την Αναθεωρητική. Ναι μεν δεν προσδιορίζει ακριβώς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων αλλά και η προτείνουσα προσδιορίζει το εύρος εντός το οποίου μπορεί να κινηθεί η αναθεωρητική Βουλή», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τασούλας: «Δεν ήταν κόλπο. Ήταν πράξη στοιχειώδους συνταγματικού δικαιώματος»

«Εγώ έκανα το “κόλπο” στην προηγούμενη Βουλή. Μόνο που δεν ήταν κόλπο. Ήταν πράξη στοιχειώδους συνταγματικού δικαιώματος να ψηφίσουμε τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για ψηφοφορία», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Πρόσθεσε πως όταν υπεβλήθησαν οι προτάσεις για ψηφοφορία «δεν είχαν την επιφύλαξη, πλην Λακεδαιμονίων, δηλαδή πλην της ΝΔ, ότι δεν δικαιούται η ΝΔ να ψηφίσει κάποια πρόταση».

«Εμείς είχαμε ξακαθαρίσει ότι μας ενδιαφέρει να αποτρέπεται ο σφετερισμός της διατάξεως, περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και να μετατρέπεται αυτή η διάταξη, από συναινετική παρότρυνση, σε πρόκληση πολιτικής εκκρεμότητας, σε πρόκληση ακυβερνησίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Αποδεικνύεται τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υποβάλλοντας πρόταση με απανωτές ψηφοφορίες και τελικά προσφυγή στον λαό, ότι δεν διέπραξε κόλπο, διέπραξε απρονοησία την οποία τώρα προσπαθεί να θεραπεύσει δια της αντισυνταγματικότητας. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που δεν πίστευε την πρότασή του για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τζαβάρας: Η προτείνουσα Βουλή ορίζει τις αναθεωρητέες διατάξεις και όχι πως θα αναθεωρηθούν 

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για μια ακόμη φορά αξιοποιεί την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία για να θηρέψει εντυπώσεις.

«Ενώ περίμενα να ακούσω από έναν έγκριτο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, μια τεκμηριωμένη αντίρρηση συνταγματικότητας, που να ευσταθεί για να στήσουμε έναν άξιο της αιθούσης αντίλογο, όλα αυτά που ακούσαμε ήταν πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι, μόνο και μόνο για να έχουν τη χαρά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Κώστας Τζαβάρας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί σήμερα τη ΝΔ, διότι σε μια διαδικασία θεσμοθετημένης κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, «είχε την τόλμη και γενναιότητα» να υπηρετήσει με το πρέπον δημοκρατικό ήθος ακόμη και προτάσεις που προήλθαν από άλλα κόμματα. «Αυτή είναι η διαφορά μας. Είμαστε αθεράπευτα δημοκράτες και δεν διστάζουμε όταν βλέπουμε ότι εισφέρονται και προτάσεις που μας βρίσκουν σύμφωνους να τις υιοθετούμε, όπως η πρόταση που θα συζητηθεί για προτάσεις νόμου με λαϊκή πρωτοβουλία», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Σήμερα κατηγορείτε εμάς, ενώ εσείς είχατε υποτάξει τα πάντα στην εκτελεστική εξουσία», είπε επίσης ο κ. Τζαβάρας και τόνισε: «δεν είμαστε ίδιοι. Έχουμε δώσει εξετάσεις. Αντιλαμβανόμαστε τον κοινοβουλευτισμό για να εκπληρώνουμε δημοκρατικές ανάγκες της κοινωνίας και της πολιτείας».

«Για όλα τα σχετικά με την αναθεώρηση αποφασίζει η αναθεωρητική Βουλή και η προτείνουσα αποφασίζει για την ανάγκη αναθεώρησης. Επίσης η προτείνουσα ορίζει τις αναθεωρητέες διατάξεις και όχι πως θα αναθεωρηθούν», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελευταία Νέα
12.12.19 , 21:57 Άγιοι Θεόδωροι: DNA της άτυχης γυναίκας στον προφυλακτήρα του ΙΧ
12.12.19 , 21:52 Λιβύη: Ο στρατάρχης Χάφταρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης!
12.12.19 , 21:47 Πώς έστειλε όπλα στη Λιβύη η Τουρκία: Oι αποδείξεις που έχει η Αθήνα
12.12.19 , 21:00 Μόνο στο Star ο πατέρας που χτύπησε τον 10χρονο συμμαθητή της κόρης του
12.12.19 , 20:44 Το τερμάτισε και ο Μπαλάφας! Μπέρδεψε την Πάολα με ύβρεις κατά αστυνομικών
12.12.19 , 20:35 PEUGEOT OPEN WEEKEND: Αύριο η μεγάλη έκπληξη μαζί με το νέο 208 
12.12.19 , 20:35 Εικόνες ντροπής στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ - Ξεσπούν οι επιβάτες
12.12.19 , 20:28 Νέο «χαστούκι» στον Ερντογάν- Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων
12.12.19 , 20:12 Ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας
12.12.19 , 20:00 Βρετανία: Ουρές στα εκλογικά κέντρα σε Λονδίνο, Κέιμπριτζ και Μάντσεστερ
12.12.19 , 19:47 Μιχάλης Χατζηγιάννης: Μας προσκαλεί να γνωρίσουμε την «καλύτερή του φίλη»
12.12.19 , 19:20 Ίλντα από GNTM: Τα λόγια αγάπης του συντρόφου της για τα γενέθλιά της!
12.12.19 , 19:09 Ο χριστουγεννιάτικος 3D στολισμός της Βουλής επαναλαμβάνεται!
12.12.19 , 19:07 Ψηφίστηκε ο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων
12.12.19 , 18:55 Έγινε κουμπάρος ο Άκης Πετρετζίκης-Η φωτογραφία από τον γάμο
10.12.19 , 23:41 GNTM: Αποχώρησε ένα από τα φαβορί-Μεγάλη ανατροπή!
11.12.19 , 13:29 GNTM – Ίλντα: Τι συνέβη με Άννα & Κάτια στην αποχώρησή της και την ενόχλησε
10.12.19 , 09:27 GNTM - Trailer Τρίτης: Στην μπουλντόζα με... 12ποντα!
10.12.19 , 23:38 GNTM: Γύρισε μπούμερανγκ το disadvantage και πήρε την καλύτερη φωτογραφία!
10.12.19 , 11:51 GNTM - Κέισι: Αποκαλύπτει το μυστικό που κρατά τόσο καιρό με την Κάτια
11.12.19 , 22:50 Ελένη Μενεγάκη-Γιάννης Λάτσιος: Πάνω από όλα η μόρφωση των παιδιών τους!
09.12.19 , 11:49 GNTM - Αποκλειστικό: Η Άννα... ξεμπροστιάζει τη Μαρία!
09.12.19 , 15:59 GNTM - Trailer Δευτέρας: Τα κορίτσια κάνουν το πρώτο τους διαφημιστικό spot
10.12.19 , 13:54 Σε αναπηρικό αμαξίδιο η Σταρ Ελλάς 2019 - Τη χτύπησε η Μις Αυστραλία!
10.12.19 , 00:10 Διπλή αποχώρηση από το GNTM – Ποιες δεν κατάφεραν να συνεχίσουν;
12.12.19 , 15:12 GNTM Trailer Πέμπτης: Οι διαγωνιζόμενες γίνονται… Κοκκινοσκουφίτσες!
09.12.19 , 09:21 Χριστούγεννα στην Αθήνα: Όλα έτοιμα για το άναμμα του δέντρου στο Σύνταγμα
10.12.19 , 08:38 Κωνσταντίνα - Πόπη: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την αποχώρησή τους απ' το GNTM
09.12.19 , 13:36 Το μυστικό για να φτιάξεις υπέροχα μακαρόνια με κιμά
10.12.19 , 00:40 GNTM: Με ποια θα μοιραζόταν τα χρήματα η Κωνσταντίνα, αν κέρδιζε;
Back to Top