Έρχονται το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στο «Λευκό Μητρώο»

Κάρτα Εργασίας

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και το ψηφιακό ωράριο έρχονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως ξεκαθάρισε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε το νέο πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη ΙΙ», δηλαδή την αναβάθμιση και ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που αναμένεται να νομοθετηθεί σύντομα στη Βουλή, ως «ψηφιακό άλμα στο μέλλον».

Περιγράφοντας τους άξονες του νέου συστήματος, εξήγησε πως η νέα Εργάνη θα είναι διασυνδεδεμένη με τον ΕΦΚΑ – δηλαδή την ΑΠΔ – και την ΑΑΔΕ – δηλαδή το taxis – ώστε να διασταυρώνονται κρίσιμα δεδομένα και στοιχεία. Αναλυτικά οι άξονες προτεραιότητας του νέου συστήματος είναι:

α) ενοποίηση των επιμέρους λειτουργιών, καθώς και  ενσωμάτωση νέων ψηφιακών λειτουργιών, όπως το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

Τι αλλάζει σε ασφαλιστικό και εργασιακά – Όλες οι παρεμβάσεις

β) κωδικοποίηση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου

γ) ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών δυνατοτήτων του, για την  παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους κοινωνικούς εταίρους, τα ερευνητικά κέντρα και την πολιτεία.

δ) βελτίωση της διαλειτουργικότητάς του με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων της πολιτείας, ιδίως δε του Ε.Φ.Κ.Α. και της Α.Α.Δ.Ε. για τη ριζική αντιμετώπιση παθογενών συμπεριφορών όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία, η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η μείωση του κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε πως καθώς η κυβέρνηση μειώνει εισφορές και φόρους ευνοώντας την υγιή επιχειρηματικότητα θα αυστηροποιούνται ταυτόχρονα οι έλεγχοι για την τήρηση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

«Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, πέραν της εντατικοποίησης του έργου της Επιθεώρησης Εργασίας και των άλλων ελεγκτών του υπουργείου, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», είπε ο κ. Βρούτσης εξηγώντας πως πρόκειται για ένα μηχανισμό επιβράβευσης συνεπών εργοδοτών, με την παροχή εκ μέρους της πολιτείας ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων κινήτρων.

«Σε αυτό θα ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που επιδεικνύουν τεκμηριωμένα συμμόρφωση με όλες τις πρόνοιες της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top