Σχέδιο 91 ημερών για το προσφυγικό

Τι είναι το project «κλειστές δομές»

Πρόσφυγες σε βάρκα

Με το σχέδιο των «91 ημερών» αντεπιτίθεται η κυβέρνηση στο θέμα του προσφυγικού / μεταναστευτικού.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει κεντρική γραμμή για συντονισμένες ενέργειες στο θέμα, στοχεύοντας σε απόδοση της κυβερνητικής πολιτικής και αλλαγή της εικόνας στις επιβαρυμένες περιοχές μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Απειλές Ερντογάν: Θα ανοίξουν οι πόρτες και θα σας έρθουν μέλη του ISIS

Το σχέδιο στηρίζεται κυρίως σε τέσσερις πυλώνες

-    Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου
-    Φύλαξη των συνόρων
-    Αυξημένες επιστροφές
-    Κλειστές δομές

Επιπλέον, η κυβέρνηση περιμένει πολλά και από την αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές με βάση τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, ενώ δρομολογούνται – σύμφωνα με πηγές – άλλα «δύο – τρία εντυπωσιακά μέτρα» για την εκτόνωση του προβλήματος.

Αυστηροποιούνται οι ποινές για βιασμό, παιδεραστία και διακίνηση μεταναστών

Οι λεπτομέρειες του επιχειρησιακού πλάνου για τις μετακινήσεις από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως για τα κλειστά κέντρα κράτησης, θα αποκαλυφθούν πιθανότατα στις αρχές της επόμενες εβδομάδας.

Project «κλειστές δομές»

Το σίγουρο είναι ότι το project «κλειστές δομές» βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται έτοιμο να επιστρατεύσει και εθνικούς πόρους – πέραν της όποιας χρηματοδότησης από την Κομισιόν – για την απαιτητική «εξίσωση» της χωροθέτησης και δημιουργίας κλειστών δομών για εκείνους που δε δικαιούνται.

Εν τω μεταξύ, με δεδομένη την εντολή Μητσοτάκη για δίκαιη κατανομή από τα νησιά σε όλη τη χώρα, στην κατεύθυνση, ο αριθμός των μεταφερόμενων προσφύγων να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, δε θα επιβαρυνθούν περισσότερο η Κεντρική Μακεδονία και η Ήπειρος.

Το βάρος πιθανότατα θα μοιραστεί κυρίως σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα αλλά και την Κρήτη. Επιπλέον, δρομολογείται μαζική μετακίνηση (η τελευταία, σύμφωνα με την πρωθυπουργική δέσμευση) περίπου 10.000 προσφύγων μέχρι τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top