Μητσοτάκης: Αρνητική η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δε θα εκθέσω τη χώρα

Τι είπε για το περιστατικό με την ταινία «Joker»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική Συμφωνία για τη χώρα μας, όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Μιλώντας στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως είχε προειδοποιήσει τι συνεπαγόταν η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και στάθηκε στην προστασία των μακεδονικών προϊόντων: «Αυτό επιτάσσει σήμερα ο ρεαλιστικός, ο αληθινός πατριωτισμός».

Κόντρα στη Βόρεια Ελλάδα για το λογότυπο των μακεδονικών προϊόντων

Αντιδράσεις για τον Joker

Σχετικά με την Αλβανία, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του σεβασμού της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, λέγοντας:

«Όπως με όλους έτσι και με την Αλβανία επιζητούμε καλές σχέσεις γειτονίας. Προϋπόθεση, όμως, για την κοινή πρόοδο, για να ανοίξει κάποια στιγμή ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, η σιγή κάθε ανιστόρητου συνθήματος και η επίλυση της ΑΟΖ του Ιονίου».

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την ταινία «Joker», o κ. Μητσοτάκης είπε: «Πράγματι, δουλειά της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελία. Αν παρενέβη με τρόπο υπερβολικό, εδώ πέρα είμαστε να το συζητήσουμε αυτό. Αν θεωρούμε ότι ο νόμος ο οποίος ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις τηλεοπτικές ταινίες είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, να το συζητήσουμε κι αυτό με νηφαλιότητα»

Οι έξι προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε έξι προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας, που είναι οι εξής:

1. Πολιτική σταθερότητα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το ακροατήριο να φανταστεί τι θα ζούσε η χώρα σήμερα αν με τα ίδια ποσοστά των κομμάτων ίσχυε το σύστημα της απλής αναλογικής. "Ισχυρή λαϊκή εντολή σημαίνει ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πατρίδα", είπε.

2. Ικανό επιτελείο.

3. Το σύστημα δουλειάς, ο τρόπος οργάνωσης. Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση του λειτουργεί σαν "κυβέρνηση Α.Ε." και σημείωσε πως έτσι λειτουργούν οι κυβερνήσεις σε όλα τα προηγμένα κράτη.

4. Συνεργασίες, συνθέσεις και διαρκής διάλογος, εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητος. Εδώ ανέφερε ως παράδειγμα τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές και σημείωσε πως επιδίωξε τη σύγκλιση και τη σύνθεση, επέλεξε τη συνεννόηση από την κομματική ακαμψία.

5. Ρεαλισμός.

6. Αίσθηση ευθύνης

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μια σταθερή δύναμη ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή. Πιστή στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο όσον αφορά στο Αιγαίο και στην Κύπρο, σε Ανατολική Μεσόγειο και με πολιτική αρχών, αντί άκαιρων και άσφαιρων ρητορισμών. Γιατί μόνο όποιος φοβάται φοβίζει και τελικά δεν κερδίζει», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για το εάν κοιμάται ήσυχος τα βράδια

Απαντώντας στην ερώτηση, που του κάνουν συχνά οι δημοσιογράφοι, αν έχει ήσυχο ύπνο τις νύχτες, ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά.

«Απαντώ αβίαστα ναι, όχι γιατί έλυσα όλα τα προβλήματα της ημέρας, αλλά γιατί κάθε βράδυ νιώθω πως έχω προσπαθήσει πολύ σκληρά, έχω κάνει ότι περνάει από το χέρι μου για να πάμε ένα ακόμη μικρό βήμα μπροστά. Και ίσως από αυτή τη μικρή ανθρώπινη ικανοποίηση να εκκινεί και να φορτίζεται κάθε μέρα αυτή η διαρκής και επίπονη προσπάθεια να κατακτηθεί τελικά η κυβερνησιμότητα, έστω και σε καιρούς που φαντάζουν ακυβέρνητοι», τόνισε.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top