Αποστολάκης στο Star: Πού το πάει και τι θέλει ο Ερντογάν

Τι δήλωσε για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από την κρίση στη Συρία

Στην επιδίωξη του Ερντογάν να «τρομάξει» μέσω της απειλής του μεταναστευτικού τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως με τις δηλώσεις του ότι θα επιτρέψει σε 3,6 εκατ. μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας, ναύαρχος ε.α.  Ευάγγελος Αποστολάκης,  μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα.              

«Είναι μία απειλή την οποία μπορεί να υλοποιήσει,  είναι άλλο ζήτημα αν θα μπορέσει να το κάνει. Είναι μία απειλή η οποία τρομάζει ΗΠΑ και Ευρώπη» τόνισε ο πρώην υπουργός Άμυνας.  

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να παρεισφρήσουν στους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία και τζιχαντιστές, ο κ. Αποστολάκης δεν απέκλεισε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. «Όταν έρχονται σε αυτά τα νούμερα οι μετανάστες, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούν μέσα στην Ελλάδα και άνθρωποι που δεν είναι αθώοι. Οι υποθέσεις λένε ότι μπορεί (να παρεισφρήσουν τζιχαντιστές)» απάντησε στη σχετική ερώτηση της διευθύντριας ειδήσεων του Star.  

Για τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι «αρχικά φαινόταν ότι υπήρχε πράσινο φως και από τους Αμερικανούς, στη λογική της ζώνης ασφαλείας που είχαν συμφωνήσει παλαιότερα». Όπως πρόσθεσε, με δεδομένες  «τις  πιέσεις του Κογκρέσου και το γεγονός ότι οι Κούρδοι στράφηκαν στον Άσαντ με τις ευλογίες των Ρώσων, δεν μπορεί να κάνει κανείς ασφαλείς προβλέψεις» για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Σημείωσε όμως ότι «το λογικό είναι ο Ερντογάν να βρει έναν τρόπο να απαγκιστρωθεί»

Αλλά και γενικότερα για τη στάση του Τούρκου προέδρου και τι συνέπειες θα έχει η πολεμική εμπλοκή στη Συρία, ο κ. Αποστολάκης φάνηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις εξελίξεις.

«Έχει κάνει σοβαρές εξαγγελίες και στο εσωτερικό και σοβαρές στρατιωτικές εξαγγελίες. Επομένως αν κάνει πίσω και πώς,  πρέπει να το εξετάσουμε σε συνδυασμό με αυτούς που τον στηρίζουν και τους επιτελείς του. Και αν θα το κάνει… Στην αρχή είπε ότι δεν θα δεχθεί ούτε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και μετά το άλλαξε». 

Τέλος, για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν  εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν στο «παζάρι» μπορεί να βάλει και ελληνικά συμφέροντα, στις συνομιλίες με ΗΠΑ και ΕΕ, απάντησε ο πρώην υπουργός Άμυνας:  «Εκτιμώ ότι όλα αυτά είναι διασυνδεδεμένα. Ο Ερντογάν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάθε τι που πιέζει την ΗΠΑ και την ΕΕ σαν εργαλείο. Μπορεί να το θέσει (το ζήτημα των τουρκικών διεκδικήσεων απέναντι στην Ελλάδα). Αλλά δεν ξέρει κανείς τι θέλει να κάνει». 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αποστολάκης, στην παρούσα συγκυρία όλο το ενδιαφέρον του Τούρκου προέδρου στρέφεται στη Συρία. «Εκτιμώ όμως ότι το κύριο πρόβλημά του αυτή τη στιγμή είναι η Συρία και αυτό είναι το ζωτικό του ενδιαφέρον. Δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Μόνο σε σενάρια μπορούμε να αναφερθούμε και να περιμένουμε τις εξελίξεις. Δεν ξέρουμε τι και αν έχουν συνεννοηθεί οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Αυτό που φαίνεται τώρα είναι ότι Αμερικανοί και Ρώσοι δεν θέλουν σύρραξη. Θα έλεγα να περιμένουμε λίγο για να έχουμε όλα τα στοιχεία στα χέρια μας».    
    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top