Νέες αποκαλύψεις για το 2015: Είχε ζητηθεί από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές

Βίζερ: Εάν είχαν γίνει αλλιώς τα πράγματα, το ΑΕΠ θα ήταν 25% υψηλότερο

Παρουσίαση βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα»

Νέες αποκαλύψεις για την κρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 ήρθαν στο φως κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού «Η Τελευταία Μπλόφα».

Ο Τόμας Βίζερ, πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group και της επιτροπής οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο Πίτερ Σπίγκελ, διευθυντής σύνταξης της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, αναφέρθηκαν στα λάθη, τις παραλείψεις, αλλά και το κόστος αυτών.

«Εάν τα πράγματα είχαν πάει διαφορετικά στο τέλος του 2014, το ελληνικό ΑΕΠ  αυτή τη στιγμή θα ήταν 20-25% υψηλότερα, απ’ ότι είναι τώρα,» σημείωσε ο Τόμας Βίζερ.

Όπως είπε ο ίδιος, η χώρα μας  ήταν πολύ κοντά στο χείλος της εξόδου δύο φορές, το 2012 και το 2015. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχέδια ήταν έτοιμα και πολύ λεπτομερή, καθώς περιλάμβαναν ακόμα και το πώς έβγαιναν οι τουρίστες από τη χώρα.

«Το 2012 φοβόμασταν ένα ατύχημα, από μία λάθος πολιτική επιλογή. Ήταν σίγουρο, όμως, ότι η κυβέρνηση ήθελε να μείνει στο ευρώ. Το 2015 είχαμε την ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Είχαμε μια κυβέρνηση που δεν ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη και έλεγε συνέχεια θα φύγω», 

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο κ. Σόιμπλε είχε όντως σχέδιο Β' ή μπλόφαρε, είπε χαρακτηριστικά: «Το κουτί το έχω στη Βιέννη, δεν το έχω πετάξει».

Κάνοντας αυτοκριτική, για το μεγαλύτερο λάθος τους, είπε: «Το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε ήταν το 2010 όταν είπαμε ότι το ελληνικό χρέος ήταν βιώσιμο. Φυσικά δεν ήταν βιώσιμο. Ήταν ένα τεράστιο λάθος, αλλά δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δήλωσε πως το 2012 υπήρχε μια σημαντική ελάφρυνση χρέους, το PSI. Το 2014 θα έπρεπε οι δανειστές να έχουν προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους, αλλά οι πολιτικές δεν συνηγορούσαν σε αυτό».

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στο κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015, λέγοντας πως υπάρχουν εκτιμήσεις για 86 δισ. ευρώ και για 47 δισ. ευρώ.

«Οι συνέπειες της ανερμάτισης διαπραγμάτευσης του 2015 είχαν τεράστιο κόστος για την οικονομία της χώρας. Η σημαντικότερη συνέπεια όμως ήταν η απώλεια της εμπιστοσύνης που είχε κερδηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Τα σενάρια ήταν αντιφατικά, οι μπλόφες συνεχείς και προκαλούσαν σύγχυση στους εταίρους μας», επεσήμανε.

«Αντί να γίνει το αυτονόητο να ακολουθήσουν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, ακολουθήθηκε μια διαπραγμάτευση εντελώς διαφορετική που στηρίχθηκε στη ρήξη και στην άποψη ότι θα φοβηθούν οι δανειστές από το ενδεχόμενο εξόδου, της μεγάλης μπλόφας. Αυτοί που έκαναν τη μπλόφα ή δεν ήξεραν ή αποφάσισαν να παίξουν στα ζάρια τη χώρα», σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε παράλληλα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει εκείνο το διάστημα από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές.

«Η απόκάλυψη αυτή είχε γίνει πρώτα από τους Γάλλους δημοσιογράφους Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, που έγραψαν στε βιβλίο τους ότι ο Πούτιν εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ πως η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει. Ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε ότι έπρεπε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Έγιναν λάθη και από τις δυο πλευρές», επεσήμανε από την πλευρά του ο Πίτερ Σπίγκελ.

«Όταν ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα το 2010 δούλευε, η κυβέρνηση το ακολουθούσε, αλλά οι Γερμανοί ήταν ακόμα θυμωμένοι. Έτσι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έπεισε τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να κάνει ένα σύστημα που αν αυτό συνέβαινε ξανά θα οδηγούσε σε πτώχευση. Αυτό ήταν κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι δανειστές. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε επαναλάμβανε συνέχεια η Ελλάδα πρέπει να φύγει απ' το ευρώ. Γιατί να επενδύσει κανείς, όταν οι Γερμανοί λένε κάτι τέτοιο;», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Spiegel είπε χαρακτηριστικά: «Θα διαχώριζα τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη, γιατί ο Τσίπρας έκανε τρομερά λάθη και λάθος επιλογές, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν εκεί για να γίνει διάσημος».

Τέλος, η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, είπε πως «κυνηγούσαμε απ' την αρχή να βρούμε - και ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του βιβλίου μας - το Σχέδιο Β', το τι θα γινόταν αν η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρώ».

«Όταν το πήραμε στα χέρια μας τον Ιανουάριο του 2018 η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Παρόλο που δεν το πήραμε ποτέ έξω από το δωμάτιο στο τέλος είχαμε φτάσει σχεδόν να αποστηθίσουμε τις 157 σελίδες του», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top