«Κλείνει» το μάτι ο Μοσκοβισί: Θα βρούμε λύσεις για το δημοσιονομικό κενό

«Θα δουλέψουμε για τη σταδιακή μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων»

«Είναι ξεκάθαρο ότι το Eurogroup περιμένει ο προϋπολογισμός του 2020 να έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη SMPs και ΑΝFAs» διαμήνυσε ο Μοσκοβισί, με συνέντευξή του στα «Νέα».

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος επεξήγησε ότι η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα θα αποφασιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αφού πρώτα διασφαλιστεί θετική αξιολόγηση στην τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που θα γίνει μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

«Οι ελληνικές Αρχές έχουν ορισμένες ιδέες για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα SMPs και ΑΝFAs, οι οποίες συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο, και η Επιτροπή και εγώ ο ίδιος είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε επί των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις. Εναπόκειται, όμως, στο Eurogroup να αποφασίσει», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να είναι «αξιόπιστος» ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους και πρόσθεσε: «Το ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησής μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύσεις για να κλείσουμε το δημοσιονομικό κενό».

Επεσήμανε όμως, παράλληλα, ότι «είναι επίσης ξεκάθαρο ότι υπάρχουν μέτρα καλοδεχούμενα για την ελληνική οικονομία, τα οποία έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και κόστος, και, αν χρειαστεί, μπορεί να υπάρξουν αντίμετρα».

Παυλόπουλος σε Μοσκοβισί: Αναγνωρίσατε εμπράκτως τις θυσίες των Ελλήνων

Την σημαντική στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την Μνημονιακή Περίοδο, ώστε να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αποψινή του συνάντηση με τον Γάλλο Επίτροπο Αρμόδιο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, λίγο πριν το τέλος της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον Πιέρ Μοσκοβισί για την άψογη ολοκλήρωση της τόσο σημαντικής αποστολής του ως Επιτρόπου, και μάλιστα σε μια κρισιμότατη περίοδο ιδίως για την Ευρωζώνη και το ευρώ.

«Συμβάλατε τα μέγιστα στην διατήρηση της σταθερότητας και της συνοχής της Ευρωζώνης. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κριθεί και η, άκρως θετική, στάση σας έναντι της Ελλάδας, κατά την τόσο επώδυνη για τον Ελληνικό Λαό μνημονιακή περίοδο» επισήμανε ο Πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας: «Στηρίζοντας τότε την Ελλάδα να συνεχίσει την Ευρωπαϊκή της πορεία, από την μια πλευρά αναγνωρίσατε εμπράκτως τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού Λαού -για πολλές από τις οποίες δεν είχε την ευθύνη- προκειμένου να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη».

Παράλληλα, τόνισε ότι με αυτή του στάση, στήριξε την ίδια την Ευρωζώνη και το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι οιασδήποτε μορφής περιπέτεια της Ελλάδας ως προς την παραμονή της στην Ευρωζώνη θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την συνοχή του οικονομικού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top