Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Κατά της επιστολικής ψήφου αλλά υπέρ του «Επικρατείας εξωτερικού»

Να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού τους εκπροσώπους τους, με την καθιέρωση ψηφοδελτίου «Επικρατείας Εξωτερικού», ζητά  με πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων. 

Παρουσιάζοντας  την πρόταση ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκής «χώρος» για την κατά το δυνατόν ισότιμη εκπροσώπηση των εκτός Ελλάδας εκλογέων, αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στο ανώτατο επιτρεπτό από το Σύνταγμα όριο, φθάνοντας τους 15 βουλευτές. Εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000 ψήφοι θα εκλέγονται 3 βουλευτές. Για κάθε 60.000 βουλευτές πέρα από τον αριθμό αυτό θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται να ψηφίζουν  οι Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο, όπως εξετάζει η ΝΔ, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι αυτό σημαίνει ανατροπή της διευκόλυνσης ανισότιμα προς τους Έλληνες που κατοικούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό θα αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες/εκλογείς, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ενώ το εκλογικό δικαίωμα θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών.

« Περιμένουμε από τη ΝΔ να υπάρξουν συναινέσεις στις υπερώριμες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας  ότι «κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν κανονικότητα την παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς».

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ισχυρίσθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλήρη ανατροπή της κατεύθυνσης από την προτείνουσα Βουλή και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατυπώσει την τελική του άποψη. Για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε βάλει την υπογραφή του στην πρόταση που προέβλεπε ότι σε περίπτωση αδυναμίας με ευρεία πλειοψηφία θα επιλέγει το εκλογικό σώμα ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top