Αυτοδυναμία στο 37%: Αυτός (θα) είναι ο νέος εκλογικός νόμος

Θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή έως τις αρχές του 2020

Ψηφοδέλτια

Αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, εάν αυτό συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στην περιοχή του 37%, θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος, που φέρνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο νέος νόμος θα έρθει προς ψήφιση το αργότερο στις αρχές του 2020 και θα προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, εάν συγκεντρώνει ποσοστά μεγαλύτερα του 37%.

Έτσι, με ποσοστό περίπου στο 37%, το νέο σύστημα θα δίνει στο πρώτο κόμμα 151 έδρες, δηλαδή τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα, το πρώτο κόμμα θα εκλέγει άλλους τρεις βουλευτές. Δηλαδή με 39% θα φθάνει τις 157 και με 40% τις 160 έδρες.

Τι θα γίνει με το όριο εισόδου του 3%

Αν και έχει γίνει πολλή συζήτηση για το όριο εισόδου του 3%, στις σκέψεις της κυβέρνησης δε βρίσκεται το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο.

Εξάλλου, μία τέτοια απόπειρα,. Σίγουρα θα προκαλούσε αντιδράσεις από τα «άμεσα» ενδιαφερόμενα κόμμα, όπως την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, αλλά ενδεχομένως και από το ΚΚΕ ή το Κίνημα Αλλαγής.

Αξίζει να αναφερθεί πως το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει - στο παρασκήνιο - συζητήσεις μεταξύ στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και συνεργατών της Φώφης Γεννηματά για το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Ωστόσο, οι «δίαυλοι επικοινωνίας» έχουν πλέον ατονήσει σχεδόν πλήρως.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top