Βγήκαν «μαχαίρια» στη Βουλή για τη μεταφορά έδρας ενός Οργανισμού

Από το Ηράκλειο στην Αθήνα η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας

Νέα κόντρα ξέσπασε στη Βουλή, μετά την ένταση για την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αυτή τη φορά αφορούσε τη μεταφορά της έδρας του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) από το Ηράκλειο στην Αθήνα.

Το σχετικό σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκφράζοντας έντονες αντιρρήσεις.

«Διαμαρτύρονται στο Ηράκλειο. Είπαν να τους αφήσουμε και ένα γραφείο. Ντροπή», είπε ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, καλώντας τους βουλευτές της Κρήτης να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διασύνδεσης Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως αντί να εστιάζουμε στο πού θα είναι η έδρα του Οργανισμού, πρέπει να εστιάσουμε «στο πώς θα τον χρησιμοποιήσουμε, γιατί είναι εθνικής σημασίας η παρουσία του στη χώρα μας».

Εξήγησε, μάλιστα, πως η χωροθέτηση ενός τέτοιου οργανισμού γίνεται με συνομιλίες με τους εταίρους μας. «Θέλουμε να γίνουμε, από μια χώρα που απλά φιλοξενεί τον ENISA, μια χώρα που αξιοποιεί τον ENISA. Σήμερα έχει αναγνωριστεί η αξία του ENISA και από ένας Οργανισμός ορισμένου χρόνου, έγινε ένας Οργανισμός αορίστου χρόνου», είπε.

Ο κ. Κεγκέρογλου απάντησε λέγοντας πως την απόφαση για τη μεταφορά την είχε υπογράψει ο Νίκος Παππάς και την εκτελεί τώρα η κυβέρνηση και πως η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε εναντιωθεί στη μεταφορά της έδρας του.

Ποιος είναι ο Ευρωπαϊκος Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών

Ο ENISA είναι ευρωπαϊκός Οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2004, προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών εντός της Κοινότητας, και να αναπτυχθεί η αντίληψη της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών προς όφελος των πολιτών, καταναλωτών, επιχειρήσεων και των Οργανισμών του δημόσιου τομέα και της ΕΕ.

Ο συγκεκριμένος Οργανισμός έχει ως αποστολή να μεριμνά για την πρόληψη και αντιμετώπιση συμβάντων-προβλημάτων ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών.

Έδρα του Οργανισμού, αρχικά, είχε οριστεί το Ηράκλειο Κρήτης και, στη συνέχεια, είχε δημιουργηθεί και Γραφείο Διασύνδεσης στην Αθήνα. Η παρουσία του ENISA πολύ γρήγορα δημιούργησε ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργασίας με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς και αξιολογείται συνεχώς θετικά από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. 

Η αναβάθμιση του απαιτούσε μια νέα Συμφωνία Έδρας. Η μονιμοποίηση της έδρας του ENISA δημιούργησε την ανάγκη μεταφοράς της από το Ηράκλειο στην Αθήνα, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων, από όλες τις χώρες της Ευρώπης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top