Novartis: Γιατί ο Μητσοτάκης είπε «όχι» σε προανακριτική για Τσίπρα

Θα ερευνηθεί μόνο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση της Novartis.

Το κυβερνών κόμμα αποφάσισε να αφήσει τελικά εκτός κάδρου των πιθανολογούμενων ενόχων για τα περί πολιτικής σκευωρίας τον Αλέξη Τσίπρα και να ερευνήσει μόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να καταδείξει έμπρακτα τη βούλησή του να μη μετατραπεί η Βουλή σε «βιομηχανία Εξεταστικών» και να αποδώσει, τουλάχιστον επί του παρόντος, μόνο πολιτικές ευθύνες στον κ. Τσίπρα.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με συνεργάτες του.

Εξεταστική για Παπαγγελόπουλο αλλά όχι για Τσίπρα θα ζητήσει η κυβέρνηση

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια», σχολιάζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πετά το γάντι ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ: Zητά να παραπέμψει και τον Τσίπρα!

«Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη», προσθέτουν και καταλήγουν: «Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Ανοίγει ο φάκελος σήμερα – Τι διαδικασία θα ακολουθηθεί

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής θα αναγγελθεί η διαβίβαση της επίμαχης δικογραφίας από το Προεδρείο.

Ο φάκελος θα αποσφραγιστεί και οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να πάρουν αντίγραφο του περιεχομένου. Παράλληλα, οι βουλευτές θα μπορούν να τον μελετήσουν, προκειμένου να σχηματίσουν άποψη.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόταση προς την Ολομέλεια, που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές, για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και, εφόσον λάβει την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών, θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα είναι κλειστές, ενώ αναμένεται να κληθούν για καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δικαστικοί λειτουργοί και πολιτικά πρόσωπα.

Το πόρισμα της επιτροπής θα πρέπει να παραδοθεί εντός συγκεκριμένου χρόνου, ενώ, εάν επιβεβαιωθεί η τέλεση αδικημάτων, ο κ. Παπαγγελόπουλος θα παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top