Novartis: Μαραθώνια κατάθεση Τουλουπάκη για τις καταγγελίες Αγγελή

Τι απαντά η εισαγγελέας διαφθοράςκαι για τη «γιάφκα μαρτύρων» στη Μαβίλη

Μαραθώνια κατάθεση τριών ωρών έδωσε η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στον συνάδελφο της Σπύρο Παππά, ο οποίος ερευνά τις καταγγελίες της εναντίον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας έδωσε περισσότερα στοιχεία για όσα καταλογίζει στον άλλοτε επόπτη της εισαγγελίας διαφθοράς. 

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπεξαγωγή απόρρητων εγγράφων, όπως υποστηρίζει, από την εισαγγελία διαφθοράς, περιγράφοντας με λεπτομέρειες πως ο Γιάννης Αγγελής σε δυο διαφορετικούς χρόνους κι ενώ η ίδια έλειπε από το γραφείο της μπήκε συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πήρε τα δεδομένα για τη NOVARTIS και άλλες υποθέσεις σε στικάκι. 

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φέρεται να είπε η Ελένη Τουλουπάκη ότι δεν έχουν επιστραφεί στην εισαγγελία διαφθοράς. Οι γραμματείς ωστόσο έδωσαν έγγραφες καταθέσεις περιγράφοντας τα περιστατικά και μάλιστα σε χρόνο πριν προχωρήσει στις δικές του καταγγελίες ο Γιάννης Αγγελής. 

Επίσης, η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη NOVARTIS από τον Γιάννη Αγγελή, τα οποία τελικά επέστρεψε χωρίς όμως να είναι γνωστό αν κράτησε αντίγραφα. 

Η εισαγγελέας περιέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες και τη συνάντηση με το FBI το Δεκέμβριο του 2017 στη Βιέννη κατά την οποία οι Αμερικανοί φέρονται να επιχείρησαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου το οποίο κατονόμασαν αλλά ο Γιάννης Αγγελής αρνήθηκε να παραληφθούν με το επιχείρημα ότι όλα τα στοιχεία από τος ΗΠΑ θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust. 

Η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να μίλησε και για παρεμβάσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης της  NOVARTIS από τον επόπτη της Ιωάννη Αγγελή. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να περιέγραψε περιστατικά κατά τα οποία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Επίσης φέρεται να του καταλόγισε προσπάθειες να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας. 

Τις επόμενες ημέρες ο εισαγγελέας θα καλέσει για κατάθεση και τους δυο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη. 

Τι απαντά η Τουλουπάκη και για τη «γιάφκα μαρτύρων»  στη Μαβίλη 

Πηγές της εισαγγελίας διαφθοράς απαντούν  επίσης  σε δημοσιεύματα για τη λεγόμενη «γιάφκα» στην πλατεία Μαβίλη, στην οποία φέρονται να συναντούσαν οι εισαγγελεις διαφθοράς τους προστατευόμενους μάρτυρες. 

Αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρακτική προβλέπεται από το νόμο περί προστασίας μαρτύρων και ότι όντως υπάρχει το συγκεκριμένο διαμέρισμα το οποίο το βρίσκει το τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων και εκεί γίνονται οι συναντήσεις. Διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της εισαγγελίας διαφθοράς αλλά της αστυνομίας. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στην εισαγγελία διαφθοράς για καταθέσεις. 

Οι περισσότερες καταθέσεις δόθηκαν στο διαμέρισμα ή στην ασφάλεια. Το τμήμα προστασίας μαρτύρων μετέφερε οδικώς τους εισαγγελείς στο σημείο, κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους προστασίας των μαρτύρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα το διαμέρισμα ξενοικιάστηκε από την αστυνομία και οι τελευταίες καταθέσεις δόθηκαν στην ασφάλεια. 

Πηγές της εισαγγελίας διαφθοράς αναφέρουν ότι αν υπήρχαν κοριοί στο επίμαχο διαμέρισμα αυτό είναι παράνομο. 

Οι πρώτες καταθέσεις των μαρτύρων πριν μπουν στο καθεστώς προστασίας δόθηκαν στην εισαγγελία διαφθοράς, αργά το βράδυ, για να υπάρχει ασφάλεια. 

Του Κωνσταντίνου Γεώργιζα  


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top