«Βέλη» κατά Τουρκίας από Δένδια και Γερμανό ΥΠΕΞ στο Βερολίνο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο "εμπάργκο" όπλων στην Άγκυρα από τον Μάας

Κριτική στην Τουρκία άσκησαν ο ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Ο κ. Χάας  χαιρέτισε επίσης την άμεση λήψη μέτρων από τη νέα ελληνική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, εξαίροντας τη στάση της χώρας μας (ζητώντας μάλιστα να μη μείνει μόνη η Ελλάδα η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος) ενώ κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

"Αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ξεκίνησε αμέσως τη δουλειά με άμεσα μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά", δήλωσε ο κ. Μάας και πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας, στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γερμανό ομόλογό του, χαρακτήρισε "εποικοδομητική" τη στάση της Γερμανίας στο θέμα, ανέδειξε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και τάχθηκε υπέρ μιας "ολιστικής, πανευρωπαϊκής" αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για "ανησυχητικές διαστάσεις" των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα και εξέφρασε την εκτίμησή του για την "εποικοδομητική", όπως είπε, στάση της Γερμανίας. "Οι απόψεις μας συμπίπτουν στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και στο ότι γι' αυτό το φαινόμενο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, τόσο των αιτίων όσο και των συνεπειών. Και, βέβαια, χρειάζεται αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος", τόνισε ο κ. Δένδιας ο οποίος ζήτησε επίσης την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου του 2016

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας έθεσε και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων:  «Από πλευράς μου, ανέπτυξα στον Heiko τη βούληση της Ελλάδας να εξακολουθήσει να διαδραματίζει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της.Στον αντίποδα, συζητήσαμε για την επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μάλιστα συνέδεσε το ζήτημα της προμήθειας οπλικών συστημάτων από γερμανικές αμυντικές βιομηχανίες στην Τουρκία με τη γενικότερη συμπεριφορά της στην περιοχή. « Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων, εξαιτίας διαφόρων θεμάτων που προέκυψαν μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας, ένας μεγάλος αριθμός εξαγωγών οπλικών συστημάτων κατά το παρελθόν δεν υλοποιήθηκαν. Όλα όσα θα πρέπει να αποφασιστούν στο μέλλον θα τα εξετάζουμε και με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Είναι γεγονός ότι από το παρελθόν, ένα παρελθόν που βρίσκεται πίσω μας αρκετά χρόνια, υπάρχουν άδειες και νομικές πράξεις που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Κατά τα λοιπά, σε σχέση με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, έχουμε φανεί ήδη κατά το παρελθόν πολύ περιοριστικοί έναντι της Τουρκίας» τόνισε ο κ. Μάας.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top