«Καμένη γη» σε ΕΣΥ: Διαλυμένα νοσοκομεία, υποστελέχωση, «άφαντα» ασθενοφόρα

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου

«Καμένη γη» άφησε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε μια προβληματική εικόνα, με νοσοκομεία υπό αμφίβολο καθεστώς εφημεριών, με εκατοντάδες ελλείψεις γιατρών και προσωπικού, αλλά και οικονομική κακοδιαχείριση χωρίς δημοσίευση ισολογισμών και με μηδενικό έλεγχο.

«Τα μεγάλα λόγια πρέπει να λείπουν από το υπουργείο αυτό» τόνισε ο υπουργός Υγείας, παραθέτοντας στοιχεία με την κατάσταση που παρέλαβε στο υπουργείο Υγείας και έπειτα από έρευνα δύο μηνών.

Τι στοιχεία-«φωτιά» έδωσε ο υπουργός Υγείας για την κατάσταση στο ΕΣΥ

-    Τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Όσον αφορά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανέφερε ότι 1 στα 2 νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

-    Τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και 1 στα 2 δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. «Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τα προσωπικά δεδομένα να υπάρχουν Φάκελοι ασθενών πεταμένοι στα υπόγεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων», είπε ο υπουργός.

-    Οκτώ στα δέκα νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και εννέα στα δέκα νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα.

-    Ένα στα δύο νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

-    Από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7.205, δηλαδή 1.372 θέσεις στο ΕΣΥ δεν αναπληρώθηκαν. Παράλληλα, από τις 1618 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2018 ολοκληρώθηκαν οι 354, ποσοστό μόλις 22%.

-     Από τα 118 νοσοκομεία, τα 85 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018, εκ των οποίων 10 ούτε το 2017. Για τις προμήθειες είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια προκηρύχθηκαν μόνο 2 διαγωνισμοί, χωρίς καμία εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.

-    Κάθε μέρα λείπουν 70 ασθενοφόρα απ' όλη τη χώρα. Τον Αύγουστο, ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν 110 ασθενοφόρα στη βραδινή βάρδια στην Αττική, έβγαιναν μόλις 36.

Κικίλιας: Προτεραιότητά μας οι ευπαθείας ομάδες

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νοσοκομεία αβοήθητα. Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τους πολίτες. Οι ευπαθείς ομάδες είναι η πρώτη προτεραιότητα μας», είπε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η προηγούμενη ηγεσίας (ο Ανδρέας Ξανθός) είχε κάνει λόγο για δαπάνη 250 εκατομμυρίων ευρώ για τους ανασφάλιστους, «αλλά δεν υπάρχει κωδικός γι’ αυτό το κονδύλι».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κικίλιας μίλησε για απουσία μόνιμων μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει 793 εκατ. ευρώ για φάρμακα στα νοσοκομεία, αλλά έχει αποζημιωσθεί τα 455 εκατ. ευρώ εξ αυτών. Παράλληλα, είπε πως διερευνώνται 100 με 150 εκατ. ευρώ επιπρόσθετες οικονομικές εκκρεμότητες των νοσοκομείων.

Τέλος, επισήμανε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ και λειτούργησαν μόνο 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόλις 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν 702.000.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top