«Πυρά» Μενδώνη σε Βρετανικό Μουσείο για τη μούχλα σε αίθουσα με τα Γλυπτά

«Είναι προσβλητική εικόνα εγκατάλειψης, να επιστρέψουν στην Αθήνα»

«Βέλη» κατά του Βρετανικού Μουσείου εξαπέλυσε η Λίνα Μενδώνη, με αφορμή τις καταγγελίες Ελλήνων επισκεπτών, που επισκέφτηκαν πρόσφατα το μουσείο και βρήκαν μούχλα σε αίθουσά του.

Η υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για εικόνα εγκατάλειψης και επανέλαβε εκ νέου το «δίκαιο αίτημα της Ελλάδας» για επιστροφή τους στη μητέρα-πατρίδα, όπου ανήκουν.

«Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι Έλληνες επισκέπτες, που επισκέφτηκαν πριν από τρεις ημέρες το μουσείο, κατήγγειλαν στο cretapost.gr ότι αντίκρισαν μία αίθουσα με μούχλα και αράχνες.

Μούχλα σε αίθουσα με τα Γλυπτά Του Παρθενώνα

Έλληνες επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου κατήγγειλαν πως σε αίθουσα με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα υπήρχε μούχλα και υγρασία / Πηγή φωτογραφίας: cretapost.gr

Στην ίδια αίθουσα το 2018 παρουσιάστηκε διαρροή νερού μετά την έντονη βροχόπτωση στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά δίπλα από τον κορμό της Ίριδος.

Μούχλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα 2

Για «προσβλητική εικόνα εγκατάλειψης» έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη / Πηγή φωτογραφίας: cretapost.gr

Σταθερή η διεθνής υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα της Ελλάδας

«Είναι μία μάχη που κάποια στιγμή το Βρετανικό Μουσείο θα χάσει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο δίκαιος αγώνας της Ελλάδας βρίσκει ολοένα και περισσότερους, αλλά και πιο ένθερμους, υποστηρικτές στο διεθνές στερέωμα, που αναγνωρίζουν και στηρίζουν τα εύλογα ηθικά και νομικά επιχειρήματα της Αθήνας.

Μενδώνη στο Star: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στους Έλληνες

Βρετανικό Μουσείο: Δανείζουμε τα Γλυπτά, εάν αναγνωρίσετε ότι μας ανήκουν!

Πολλές είναι οι παγκόσμιας αναγνώρισης προσωπικότητες, που έχουν ανοικτά ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

«Θέλουμε να τα επιστρέψουμε στο μέρος, απ’ όπου προήλθαν», είχε πει το 2013 ο Βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι, σε μία εκπληκτική ομιλία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Επιχειρηματολογώντας, είχε πει – ανάμεσα σε άλλα – πως όσα λέγονται περί «νόμιμης απόκτησης» από τον Λόρδο Έλγιν είναι «σα να λέμε πως ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ολλανδία, πήγε στο Άμστερνταμ, την περίοδο που είχαν εισβάλλει οι Ναζί και έκανε συμφωνία μαζί τους να αγοράσει τον πίνακα του Ρέμπραντ “Νυχτερινή Περίπολος”. Η Ελλάδα βρισκόταν υπό κατοχή ακόμη και εννέα χρόνια αργότερα, αφού ο Έλγιν ξερίζωσε αυτά τα υπέροχα, εκπληκτικά κομμάτια της ιστορίας».

 

Η εκπληκτική ομιλία του Στίβεν Φράι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα το 2013 / Πηγή: videoman.gr

Υπέρ της επιστροφής τους είχε ταχθεί και χολιγουντιανός αστέρας Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος - με αφορμή μία ερώτηση στο πλαίσιο «τυπικής» συνέντευξης Τύπου στην 64η Μπερλινάλε για την ταινία του «Μνημείων Ανδρες» το 2014 (που έχει ως θέμα τη σωτηρία έργων τέχνης από τους ναζί) - είχε δηλώσει ότι είναι «σωστό» και «δίκαιο» να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Εξάλλου, η σύζυγός του, Αμάλ Κλούνεϊ, αποτέλεσε μέλος ομάδας δικηγόρων που διεκδίκησαν την επιστροφή τους, εκ μέρους της Ελλάδας.

Ο ιστορικός Ντέιβιντ Ολοσούγκα, ο οποίος παρουσιάζει το πρόγραμμα Civilisations μαζί με τη Μέρι Μπερντ και τον Σάιμον Σάμα, είπε ότι η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την ιστορία της και ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της, για να έχει οικονομικά ευεργετικές σχέσεις στο μέλλον με χώρες των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά «εκλάπη μετά από βίαιες επιδρομές».

Το 2013 δύο Βρετανοί Ολυμπιονίκες, ο Αλαν Ουέλς (χρυσό μετάλλιο στα 100μ. στη Μόσχα 1980) και ο Στιβ Σμιθ (χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, Ατλάντα 1996) επισκέφτηκαν την Ελλάδα, εκπροσωπώντας ενδεκαμελή ομάδα Βρετανών Ολυμπιονικών, προκειμένου να δηλώσουν την υποστήριξη τους στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Εξάλλου, το 2016, ο – τότε – υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης είχε συναντηθεί με μέλη διεθνών επιτροπών  διεκδίκησης των Γλυπτών, όπως τον Εμάνουελ Τζον Κομίνο (πρόεδρο της αυστραλιανής επιτροπής), Μάικλ Ρέππα (πρόεδρο τής αμερικανικής επιτροπής), με εκπροσώπους της κυπριακής, της βρετανικής και της ελβετικής επιτροπής, καθώς και με μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, τον αγωνιστή εναντίον του απαρτχάιντ και δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα κ. Τζορτ Μπίζο, ο οποίος είναι μέλος της νοτιοαφρικανικής, καθώς και της βρετανικής επιτροπής. Τα στελέχη των επιτροπών είχαν επιβεβαιώσει τη στήριξη των διεθνών φορέων στην ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του από το 1999 έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top