Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις

Υπό την σκιά της κλιμακούμενης έντασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεδρίασε  το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Oι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν  από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξτερικών για όλες τις εξελίξεις όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά καθώς και για τα όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

«Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών θεωρεί εντελώς θετικό το γεγονός πως πέρασε και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων το Νομοσχέδιο Ισμέτ. Μετά το τέλος του Συμβουλίου θα υπάρξει μία μόνο ανακοίνωση και δε θα γίνουν δηλώσεις λόγω προεκλογικής περιόδου» μετέδωσε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star ο Γιώργος Βλαβιανός. 

ΥΠΕΞ: Σε πνεύμα επιδίωξης  εθνικής συνεννόησης έγινε το ΕΣΕΠ 

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έγινε «σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης» . 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:  

«Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη σε πνεύμα επιδίωξης εθνικής συνεννόησης, ενόψει, μεταξύ άλλων, της ανάγκης εξειδίκευσης των μέτρων που αποφάσισε να ληφθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία και συναντίληψη με την κυπριακή, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ΟΗΕ αλλά και σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ και χώρες της περιοχής.

Αποτέλεσμα των συντονισμένων αυτών κινήσεων ήταν η συμπερίληψη του θέματος στην αμερικανο-τουρκική ατζέντα, καθώς και η πρόσφατη κρίσιμη απόφαση της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, ούτε σε περιόδους κρίσεων.

Ο Γ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά αντανακλούν την αντίληψη των Ευρωπαίων εταίρων μας ότι το θέμα δεν έχει χαρακτήρα απλής διμερούς διαφοράς, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τουρκικές ενέργειες αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, ενώ παρεμποδίζουν ευρωπαϊκές εταιρείες.

Άλλωστε, τόνισε ότι όπως τα σύνορα κάθε χώρας-μέλους είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, αντίστοιχα και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της ΕΕ. Για το λόγο αυτό και για πρώτη φορά η Ευρώπη πέρασε από τα λόγια στα έργα, με την αναγγελία της λήψης κυρώσεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση. Τονίσθηκε, τέλος, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι οι τουρκικές κινήσεις δεν αποτελούν δείγμα δύναμης, αλλά αδυναμίας και απομόνωσης».
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top