Τσίπρας: Από εδώ και στο εξής οι ενέργειες της Τουρκίας θα έχουν συνέπειες

«Στοχευμένα μέτρα» θα παρουσιάσει η Κομισιόν

«Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση και συμπεριφορά της, εάν επιλέξει να τη συνεχίσει, θα έχει συνέπειες, θα έχει τίμημα».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

«Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό προς την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε τις τέσσερις παραμέτρους:

Γιούνκερ για κυρώσεις σε Τουρκία: Δε θα είναι μαλακά τα μέτρα

- Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα καταδικάζει τις ενέργειες εξόρυξης, που ανακοίνωσε η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πριν από λίγες μέρες.

- Υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν, άμεσα, στις ευρωτουρκικές σχέσεις αυτές οι ενέργειες.

- Αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων -συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων - δηλαδή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης), θα κάνουν μια ολοκληρωμένη εισήγηση ως προς το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, τον Ιούλιο. Όπως περιέγραψε, ο πρωθυπουργός αυτά τα μέτρα μπορεί να αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών, πάγωμα του διαλόγου και της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και να έχουν  σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη γείτονα χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογραάμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα: «Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, αλλά δε θα σταματήσουμε να πιέζουμε αποφασιστικά την Τουρκία να σταματήσει τις παραβατικές ενέργειες. Και να υπάρξουν νέες συνομιλίες, εφόσον τις τερματίσει, βεβαίως, για την επίλυση του Κυπριακού, από εκεί που τις αφήσαμε στο Κραν Μοντάνα, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα».

«Στοχευμένα» τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε ως είχε, συντάχθηκε από την Κύπρο και προβλέπει «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας.

Αυτά τα μέτρα θα τα παρουσιάσει η Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες και θα υιοθετηθούν εν ευθέτω χρόνω. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε πως στην περίπτωση της Ρωσίας χρειάστηκαν 5 με 6 μήνες, όμως «αυτή τη φορά θα γίνει συντομότερα».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μέσα στη Σύνοδο πως δεν είναι δυνατό να παίρνουμε μέτρα κατά της Ρωσίας και της Βενεζουέλας και να μην παίρνουμε μέτρα για την Κύπρο, που είναι και κράτος-μέλος.

«Πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που η ΕΕ καταδικάζει τόσο ξεκάθαρα»

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου, η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά τη γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Είπε, επίσης, ότι τέτοια ξεκάθαρη απόφαση, που συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν είχε παρθεί ποτέ, ούτε στην περίοδο μετά το επεισόδιο των Ιμίων το 1996, όταν η ΕΕ είχε κρατήσει ισορροπίες. Μίλησε για «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή και να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, στην ΕΕ και στο διεθνές πλαίσιο». Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για μία «πολύ σημαντική εξέλιξη».

Επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση για την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 μετατέθηκε για το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως εξασφαλίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση της χώρας μας 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27, κάτι χαρακτήρισε «πολύ σημαντική εθνική επιτυχία».

Για ντιμπέιτ: Μπορέι να βγω με... skype από τις Βρυξέλλες

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τι μπορεί να γίνει με το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω ενδεχόμενης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας είπε χιουμοριστικά ότι -ούτως ή άλλως- έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το ντιμπέιτ, «παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με skype απ' τις Βρυξέλλες».

Στη συνέχεια, είπε σε μια τέτοια περίπτωση, θα κληθεί να δώσει λύση η διακομματική, ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα της τηλεμαχίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top