Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής: Ο Τσίπρας θα ζητήσει μέτρα κατά της Τουρκίας

Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων

Αναστασιαδης Τσιπρας

Την υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 4.00 μ.μ., ώρας Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως δεν τίθεται μόνο ζήτημα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και θα τονίσει πως σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει την ΕΕ, αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών (που θα πραγματοποιηθεί στις 19:15), θα συζητηθούν διορισμοί στις κορυφαίες θέσεις των θεσμών της ΕΕ.

Όπως συμφωνήθηκε στο άτυπο δείπνο τους στις 28 Μαΐου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επιδιώξουν να διορίσουν νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να ορίσουν υποψηφίους για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών.

Την Παρασκευή οι πρόεδροι  Τουσκ και Γιούνκερ θα ενημερώσουν ανεπίσημα τους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την Brexit, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας της ΕΕ για ένα σενάριο «χωρίς συμφωνία».

Η Τουρκία θα συζητηθεί, το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο πλαίσιο του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της πρώτης συνόδου εργασίας (15:30 - 19:00)

Μεταξύ των θεμάτων, που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είναι και η παγκόσμια δράση για το κλίμα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα, ενόψει της συνόδου κορυφής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top