Μεταναστευτικό και προστασία εξωτερικών συνόρων οι προτεραιότητες της ΕΕ

Στην κορυφή της ατζέντας για την επόμενη πενταετία στη σύνοδο κορυφής

Ευρωπαϊκή Ένωση

Βρυξέλλες, του Αθανάσιου Αθανασίου 

Το μεταναστευτικό και η προστασία των εξωτερικών συνόρων και της επικράτειας της ΕΕ θα βρίσκονται στην κορυφή του κειμένου των στρατηγικών προτεραιοτήτων που θα υιοθετήσουν οι 28 της ΕΕ, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Πρώτη φορά κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη νομοθετική περίοδο, τα 28 Κράτη Μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει στο επίπεδο των Sherpas (εκπρόσωποι πρωθυπουργών και προέδρων), σε όλα τα θέματα, πλην ενός, του στόχου για "κλιματική ουδετερότητα" ως το 2050, θέμα που θα παραπεμφθεί στους ηγέτες για τελικές αποφάσεις.

Σημείωσε ότι θα περιγράφονται τα θέματα της ψηφιακής μετάβασης, της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής και της διασφάλισης της πολυμέρειας στο διεθνές περιβάλλον. "Δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του Συμβουλίου συμφωνεί με το στόχο του 2050", τόνισε, λέγοντας ότι "αυτό θα είναι το σοβαρό ζήτημα συζήτησης για τη συνεδρία εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το προηγούμενο τέτοιο κείμενο, το 2014, ήταν στιγματισμένο από το "τραύμα" της επαπειλούμενης τότε εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι είναι προφανές πως το τρέχον αντίστοιχο κείμενο θα βρίσκεται στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου της εποχής. Αποκάλυψε ότι το κείμενο δεν θα είναι πολύ μεγάλο και φτάνει τις 5 ως 6 σελίδες.

Παρομοίως στα χέρια των ηγετών θα φτάσει και η έκθεση της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν για την παραπληροφόρηση στις ευρωεκλογές και ως εκ τούτου θα υιοθετηθούν αντίστοιχα συμπεράσματα.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, θα υπάρξει συζήτηση για την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και θα επαναληφθεί η πάγια θέση της ΕΕ για μη αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης, 5 χρόνια μετά την κατάρριψη της πτήσης των ΜΗ17. Οι 28 θα επεκτείνουν τις υφιστάμενες κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία για 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με την ομοφωνία που θα επιτευχθεί.

Ακολούθως, σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή  ΑΟΖ, ο αξιωματούχος τόνισε ότι "τα συμπεράσματα του ΣΓΥ θα καθοδηγήσουν τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου". Ακολούθως ανέγνωσε τα βασικότερα των συμπερασμάτων "το Συμβούλιο θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση" και "καλεί την ΕΥΕΔ και την Κομισιόν να παρουσιάσουν κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση ...". 

Τσίπρας: «Δε θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ»

"Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις και μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των υπολοίπων ηγετών", είπε ο αξιωματούχος.

Σε σχέση με τη διεύρυνση, η απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί και το Συμβούλιο θα αποφανθεί το αργότερο τον Οκτώβριο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τα συμπεράσματα του ΣΓΥ.

Ο αξιωματούχος δήλωσε σε σχέση με το δείπνο και την ονοματολογία σε σχέση με την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι ο Πρόεδρος Τουσκ έχει μιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, κυβερνήσεις και πολιτικές ομάδες και επανέλαβε την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία επί των ονομάτων πριν από την πρώτη Σϋνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι", δήλωσε ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για εντατικές επαφές. "Θα γίνουν πολλές συναντήσεις πρωθυπουργών, σύνοδοι κομμάτων και συνομιλίες διαφόρων μερών", είπε. "Γι' αυτό δεν μπορώ να πω και τίποτα παραπάνω καθώς το θέμα είναι στα χέρια των ηγετών", είπε ο αξιωματούχος. "Ο αριθμός των επαφών που λαμβάνουν χώρα κόβει την ανάσα". "Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη, όπως είπε και ο Πρόεδρος Τουσκ", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ακολούθως, την Παρασκευή η Σύνοδος της Ευρωζώνης θα δώσει εντολή στο eurogroup να συνεχίσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της εμβάθυνσης της ευρωζώνης και ειδικά σε σχέση με τον λεγόμενο προϋπολογισμό της ευρωζώνης μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Τέλος οι ηγέτες θα ενημερωθούν σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις για το brexit.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top