Τσίπρας: «Δε θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ»

«Κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου»

Την πρώτη του συνέντευξη μετά από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ανοιχτά για τις τουρκικές προκλήσεις και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δε θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ ,τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής και δε θα κάνει βήμα πίσω».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «δε θα θα το κάνει η Τουρκία. Δε θα αφήσουμε τον Ερντογάν να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω».

«Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της Ευρώπης και τα σύνορά της είναι σύνορα της Ε.Ε.», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Open, προσθέτοντας πως η στάση της Τουρκίας δεν είναι συμπεριφορά ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας.

Σημείωσε ακόμα πως η Τουρκία είναι απομονωμένη και ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα και Κύπρος. 

«Είχαμε προβλέψει τις κινήσεις της Τουρκίας εδώ και πολύ καιρό και δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο για να είναι η χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλητικές κινήσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

Κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με το φόβο ενός θερμού επεισοδίου. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας όμως είναι ισχυρές και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας», πρόσθεσε  ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα εάν ο Ερντογάν στρέψει το γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, είπε: «Έχω την εκτίμηση ότι δεν θα το κάνει αλλά διαβεβαιώνω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει».

«Δεν είναι δραματοποίηση το ΚΥΣΕΑ. Εκτός τόπου και χρόνου όποιος το ισχυρίζεται»

Όσον αφορά στην κριτική που του ασκήθηκε για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος:

«Δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση»

Από τα βέλη του δεν γλίτωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο είπε πως φοβάται την ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση, γι' αυτό αρνείται το μεταξύ τους debate. 

Εκτίμησε ότι αυτό είναι λάθος στρατηγική και τόνισε πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς ταυτίζονται, αφού και οι δύο αρνούνται την τηλεμαχία. 

«Οι μειώσεις φόρων που υπόσχεται η ΝΔ αφορούν μόνο τους πλούσιους»

Σχολιάζοντας τις μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει η ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αυτές θα ευνοήσουν μόνο τους πλούσιους, υποστηρίζοντας πως μόνο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει φοροελαφρύνσεις για εκείνους που βοήθησαν περισσότερο τον καιρό των μνημονίων. 

Τόνισε ακόμα πως όλα όσα έχει ξεαγγείλει και εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι εντός δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κίτρινων καρτών από την Κομισιόν γιατί η Ελλάδα έχει βγει από το μνημόνιο. 

Επέκρινε τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι όπως είπε έχουν συνεννοηθεί με τον Βέμπερ και τον Ρέγκλινγκ για διατήρηση των πολιτικών λιτότητας, ενώ προειδοποίησε πως είναι ο υπαρκτός ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές του 2010 - 2014 αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ. 

«Προκλητικό να μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για σκευωρία στην υπόθεση της Novartis»

Αναφερομενος τέλος στο σκάνδαλο Novartis, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «προκλητικό» να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία, καθώς πρόκειται για σκάνδαλο που προέκυψε από διεθνείς έρευνες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top