Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Δεύτερη γεώτρηση και νέα άσκηση

Ισχυρό μήνυμα από τον Αποστολάκη αλλά και από τον πρέσβη των ΗΠΑ

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες, καθώς ανακοίνωσε ότι θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. 

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους στην διπλωματική σκακιέρα. Πριν από λίγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε για πρώτη φορά μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.

Πρώτη φορά κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Στην Ελλάδα, οι Ένοπλες Δυνάμεις επαγρυπνούν, έτοιμες να αποτρέψουν οποιοδήποτε τετελεσμένο, όπως ξεκαθάρισε από τον  Βόλο ο υπουργός Άμυνας.

«Γίνονται όλες οι ενέργειες για αποτροπή. Είναι μεγάλες οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Να ειναι ήρεμος ο λαός και να μην ανησυχεί» διαμήνυσε ο κ. Αποστολάκης.  

Eυάγγελος Αποστολάκης: «Δεν είναι πιθανό "θερμό" επεισόδιο με την Τουρκία»

ΠΑΪΑΤ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Στο πλευρό της χώρας μας και η Ουάσιγκτον, που μας παραχώρησε 70 στρατιωτικά ελικόπτερα «Καϊόβα», για να ενισχύσουν τα νησιά του Αιγαίου. Η τελετή έγινε στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, με τον αμερικανό πρέσβη να προειδοποιεί την Άγκυρα.

«Έχουμε κοινό ενδιαφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αντίληψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Παρέμβαση και από τη Μόσχα, η οποία προτάσσει τη διπλωματία.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας να εκµεταλλευτεί την ΑΟΖ της. Οπότε, οτιδήποτε κι αν συµβεί στην περιοχή θα πρέπει να λυθεί µε πολιτικά µέσα» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ, πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ

ΝΕΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι Τούρκοι λένε ότι η γεώτρηση του «Πορθητή» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ έχει φτάσει σε βάθος 3.000 μέτρων. Μάλιστα «ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά», κάνοντας λόγο και για δεύτερη γεώτρηση, η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.  

Ντονμέζ: «Στα 3.000 μέτρα η γεώτρηση του Πορθητή»

«Και το δεύτερο μας γεωτρύπανο είναι σχεδόν έτοιμο, το γεωτρύπανό μας «Γιαβούζ». Αρχές Ιουλίου θα έχει ξεκινήσει γεώτρηση στην περιοχή που μας έχει αδειοδοτήσει η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας   Φατίχ  Ντονμέζ.  

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΤΟΥΣΚ: ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ!

O Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας.

Στο πλευρό Αθήνας και Λευκωσίας τάσσονται η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, ενώ επιφυλακτικές για βαριές κυρώσεις στην Άγκυρα είναι η Βρετανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Το Βερολίνο "κλείνει το μάτι" στην Αθήνα, τηρώντας στάση αναμονής. 
«Ελπίζω ότι η ΕΕ θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  

ΝΕΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Και μέσα σε όλα αυτά, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά νότια του Καστελόριζου, για μεθαύριο 20 Ιουνίου .
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top