Βαριά ήττα για ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες διαφορά – Εκλογές στις 30 Ιουνίου

Μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Στρατηγική χαρακτηρίζεται η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, καθώς η επικράτηση της ΝΔ με μια εντυπωσιακή διαφορά των 9,4 ποσοστιαίων μονάδων, ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει πως θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Η διαφορά αυτή αποτελεί ένα ιστορικό ρεκόρ στη διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος, καθώς ανάλογη έχει σημειωθεί μόνο στις εκλογές του 1981 και του 2004. Αν μάλιστα αθροιστεί και η αποτυχία των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε η ήττα του κυβερνώντος κόμματος φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη. 

Πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο Τσίπρας μετά την ήττα

Τα ποσοστά των κομμάτων

Με βάση τα νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών και με ενσωματωμένο το 61,51% η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,25% και ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 23,83%. 

ΝΔ μετά την ανακοίνωση Τσίπρα: «Οι Έλληνες έδωσαν τη λύση με την ψήφο τους»

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 7,33%, τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 5,64%, ενώ η Χρυσή Αυγή υποχωρεί στο 4,84%. 

Εκλογές: Αυτοί είναι οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται

Ακολουθεί η Ελληνική Λύση 4,08% που εκλέγει σίγουρα ευρωβουλευτή και το ΜεΡΑ25 το οποίο αν και συγκεντρώνει ποσοστό 3,11%, εντούτοις η εκτίμηση της Singular Logic είναι ότι τελικά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα εκλέξει τελικά ευρωβουλευτή.

Μονόδρομος η προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Ούτε οι παροχές της τελευταίας στιγμής ήταν αρκετές για να ανατρέψουν το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, παρά τις προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου. Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έστειλε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας κι έτσι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

Εκλογές: Αυτοί είναι οι Δήμαρχοι της Αττικής που εκλέγονται από τον Α' γύρο

Αν δεν το έκανε, θα έδινε την εντύπωση ότι αδιαφορεί και περιφρονεί τη λαϊκή ετυμηγορία, η κυβέρνηση του θα είχε χάσει τη νομιμοποίησή της και δε θα είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. 

Εκλογές: Οι περιφερειάρχες που εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ζήτησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. 

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, αυτή είναι η μόνη καθαρή λύση», είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Τσακαλώτος : «Η Αριστέρα ξέρει να κερδίζει, ξέρει και να χάνει»

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου είχε πει την Παρασκευή πριν από τις εκλογές ότι οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επομένως μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα η προκήρυξη των εκλογών ήταν μονόδρομος. 

Τι ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου ήταν ιδιαιτέρως βαρύ. Με την απόφαση για πρόωρες εκλογές συμφώνησαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι εκείνα που εκτιμούσαν ότι υπήρχε περιθώριο καθυστέρησης της ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Παππάς σε Μπαζιάνα: «Χαμογέλα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα»

Ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά από τη βαριά ήττα των ευρωεκλογών θα του δώσει τη δυνατότητα να «μαζέψει» τις απώλειες και να εμποδίσει τη ΝΔ να αποκτήσει την αυτοδυναμία στην επόμενη βουλή. 

Ποντάρει επίσης ότι θα καταφέρει να φέρει πίσω του ψηφοφόρους  που στις ευρωεκλογές ψήφισαν μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, όπως Μέρα25, Λαϊκή Ενότητα και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ θα πρέπει να βρει τρόπους να επαναπροσεγγίσει τους απογοητευμένους οπαδούς του κόμματός του. 

Πιθανότερη ημερομηνία για την τέλεση των πρόωρων εθνικών εκλογών είναι οι 30 Ιουνίου, ακούγεται όμως έντονα και το σενάριο της 7ης Ιουλίου. Το κλίμα είναι σαφώς αρνητικό για την κυβέρνηση, που πλέον φαίνεται να θέτει ως στόχο της για την επόμενη κάλπη, τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top