Εφορευτική επιτροπή εκλογών: Τι γίνεται εάν δεν παρουσιαστείτε

Ποιοι απαλλάσσονται, ακόμη κι αν έχουν κληρωθεί

Ψηφοδέλτια σε εκλογικό τμήμα

Εκατοντάδες πολίτες ετοιμάζονται να πάρουν θέση την Κυριακή ως εφορευτική επιτροπή στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας.

Η εφορευτική επιτροπή στα εκλογικά κέντρα αποτελείται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, ο οποίος είναι πρόεδρος, και τέσσερα μέλη, εκ των οποίων κληρώνεται ένας γραμματέας.

Αμοιβή και για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ζητούν οι δικαστικοί

Η κλήρωση γίνεται εντός 15 ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ανάμεσα στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος, που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής.

Εφορευτική Επιτροπή: Πόσα μέλη εκλέγονται

Σύμφωνα με τον νόμο, κληρώνονται από τους εκλογικούς καταλόγους τέσσερα τακτικά μέλη και τέσσερα αναπληρωματικά

Για την εφορευτική επιτροπή κληρώνονται τέσσερα μέλη και άλλα τέσσερα αναπληρωματικά.

Ποιοι δεν μπορούν να διοριστούν στην εφορευτική επιτροπή

Η συμμετοχή των πολιτών, που έχουν κληθεί στην εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές, είναι υποχρεωτική.

Μάθε πού ψηφίζεις στις βουλευτικές εκλογές

Σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να κληρωθούν ή να διοριστούν μέλη στην εφορευτική επιτροπή δημόσιοι και δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων, καθώς επίσης και όσοι υπηρέτησαν με τις ίδιες ιδιότητες την τελευταία τριετία πριν τις εκλογές.

Εφορευτική επιτροπή: Ποιοι δεν μπορούν να εκλεγούν

Για να κληρωθεί κάποιος σε εφορευτική επιτροπή, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην είναι μεγαλύτερος από 65 ετών

Το ίδιο ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, τους δημάρχους και τους προέδρους κοινοτήτων, τα τελευταία τρία χρόνια.

Για να οριστεί κάποιος σε εφορευτική επιτροπή, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην είναι μεγαλύτερος από 65 ετών.

Ποιοι δικαιολογούνται να μην προσέλθουν αν και κληρώθηκαν

Αν κάποιοι δεν εμφανιστούν, παρά το γεγονός ότι έχουν κληρωθεί θα πρέπει να προσκομίσουν ένα από τα εξής δικαιολογητικά:

- Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας

- Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη

- Κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό, που να αποδεικνύει το λόγο της απουσίας του.

Τι γίνεται εάν είχατε κληρωθεί στην εφορευτική επιτροπή, αλλά δεν είχατε ενημερωθεί

Ο νόμος προβλέπει πως όσα μέλη έχουν κληρωθεί σε εφορευτική επιτροπή για εκλογές, πρέπει να ειδοποιούνται εγγράφως τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Δεν είναι σπάνιο, όμως, το φαινόμενο να μην έχει λάβει (για διάφορους λόγους) ένας πολίτης την ειδοποίηση και να το μαθαίνει την ώρα που προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει.

Γι’ αυτό προβλέπεται ρητά πως «τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντά τους, ανεξαρτήτως αν ειδοποιούνται εγκαίρως».

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος «μαρκάρει» στις λίστες  των εκλογικών καταλόγων τα ονόματα,  όσων έχουν κληρωθεί αλλά δεν προσήλθαν, και όταν αυτοί πάνε για να ψηφίσουν, τους καλεί να παραμείνουν εκεί για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Εάν αρνηθούν, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να καλέσει την αστυνομία.

Τι συμβαίνει εάν κάποιος δεν παρουσιαστεί

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 26 του 2012, στο άρθρο 18 για τα «Ειδικά εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων», όσοι δεν παρουσιαστούν, μπορεί να έχουν συνέπειες.

Εφορευτική Επιτροπή: Οι συνέπειες για όσους δεν πάνε

Όσοι δεν προσέλθουν στην εφορευτική επιτροπή, αν και είχαν κληρωθεί, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο

Συγκεκριμένα, προβλέπει πως «…τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top