Τσίπρας: Από εχθροί συνεργάτες στα Βαλκάνια Ελλάδα και Βουλγαρία

Στα εγκαίνια του κάθετου αγωγού IGB ο πρωθυπουργός

Στα εγκαίνια της  έναρξης κατασκευής του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB (Ελλάδας -  Βουλγαρίας)  παρευρέθηκε και μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε επίσης ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

 Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός,  Ελλάδα και Βουλγαρία «θέλουν να καταστήσουν την περιοχή από ένα πεδίο αντιπαλότητας και συγκρούσεων σε ένα πεδίο φιλίας, ειρήνης, προκοπής, σε ένα πεδίο συνανάπτυξης για όλους τους λαούς μας».  «Όραμά μας είναι η σταδιακή μετατροπή των Βαλκανίων, από μια περιοχή αστάθειας, όπου κυριαρχούσε ο εθνικισμός, οι διχασμοί και οι συγκρούσεις, σε μία περιοχή ευημερίας και συνεργασίας προς όφελος των λαών μας», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, δύο χώρων με «μακρά ιστορία αντιπαλότητας», όπως υπενθύμισε. 

Ο κ. Τσίπρας μίλησε  για τον κρίσιμο ρόλο της ενεργειακής ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι μαζί με τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών πηγών «παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλη την περιοχή μας, την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη». 

Τσίπρας και Μπορίσοφ στα εγκαίνια του αγωγού IGB  

Έκανε αναφορά επίσης και σε μια σειρά από έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. «Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο αγωγός Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Αναφέρθηκε ακόμα στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν η Μακεδονία και η Θράκη στην ενεργειακή διασύνδεση των Βαλκανίων και στις προοπτικές να καταστεί η Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό ενεργειακό hub.

«Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον Μπόικο και τους άλλους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της Σερβίας, έχουμε συνεργαστεί για να δημιουργήσουμε μια διαφορετική προοπτική στην περιοχή μας κι έχουμε ένα όραμα να μετατρέψουμε τα Βαλκάνια σε περιοχή ανάπτυξης και ευημερίας γι' αυτό και προχωρήσαμε στην προοπτική ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας, που το νότιο τμήμα του βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και τη Θράκη», είπε ο κ. Τσίπρας. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top