Αποστολάκης: Η Τουρκία ξέρει ότι όσα λέμε θα τα κάνουμε αν χρειαστεί

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ανησυχία του για τους S-400

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης προτρέποντας σε εθνική συναίνεση για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων.

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας δήλωσε ότι η γείτονα πάντα διεκδικεί. «'Αλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ». «Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα», πρόσθεσε. «Ωστόσο οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση».

Oι προκλήσεις της Τουρκίας και το ενδεχομενο θερμού επεισοδίου

Παράλληλα σημείωσε ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, ψυχραιμία, να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Άλλωστε πρόσθεσε έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη, ξεκαθάρισε.

Όσον αφορά στη δήλωση του ότι εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε, ο κ. Αποστολάκης. υπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά.

«Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι δυστυχώς οι δηλώσεις δεν αποτρέπουν αλλά εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο έστω από ατύχημα ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μονολεκτικά όχι. Και συμπλήρωσε «εάν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει».

«Η εξέλιξη με τα F-35 και τους S-400 με ανησυχεί»

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επανέλαβε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία καθώς όπως είπε η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη προμήθειας νέου αεροσκάφους F-35 ή άλλου και αναβάθμισης της αεράμυνας της χώρας, όπου υπάρχουν επιλογές, ώστε να υπάρξει ισορροπία ισχύος.

Ο Αποστολάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επανέλαβε ότι λύνει πάρα πολλά προβλήματα, ανοίγει προοπτικές, εξέφρασε εκ νέου τη βούληση της χώρας μας να βοηθήσει τη γείτονα χώρα στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ. 

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι οτιδήποτε είναι αποτελεσματικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα ανοιχθεί τέτοιο θέμα.

Στην ίδια συνέντευξη του ο κ. Αποστολάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Απάντηση σε Μητσοτάκη

Εξάλλου, ο Ευάγγελος Αποστολάης ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του κ.Αποστολάκη ως υπουργός Άμυνας είχε αναφέρει ότι η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν με την περίπτωση  Σπαντιδάκη την 21η Απριλίου 1967.

«Δεν απάντησα συνειδητά, ήταν ατόπημα, με την ερμηνεία που δόθηκε στη συνέχεια προσπάθησε να εξομαλύνει τη θέση αλλά έμεινε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος σε προσβάλει δεν το ξεχνάς εύκολα, ένας στρατιωτικός δεν το ξεχνάει ποτέ».

Όσον αφορά στον μεγάλο αριθμό της οικογένειας του περιορίσθηκε να πει ότι πολύ γρήγορα μαζευόμαστε 100 άτομα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top