Αποκάλυψη Star: Έλληνας ο Μέγας Αλέξανδρος θα γράφουν τα βιβλία στα Σκόπια

Ποιες αλλαγές δέχθηκε η γειτονική χώρα στα σχολικά της βιβλία

Η γειτονική χώρα δέχθηκε τελικά  να αλλάξει τα βιβλία της ιστορίας του Δημοτικού και να εντάξει τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και την Βεργίνα στο κεφάλαιο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, όπως αποκάλυψε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. 

Από τα σχολεία της συμφωνήθηκε να αποσυρθούν και οι χάρτες της "Μεγάλης Μακεδονίας"  που εκφράζουν αλυτρωτισμό εναντίον της Ελλάδας.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Η ελληνική πλευρά όμως ζητά   να αποσυρθούν και  όλες οι εικόνες ελληνικών αρχαιότητων και αρχαιολογικών ευρημάτων  από τα βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας .

«Τα εγχειρίδια θα πρέπει να αποφεύγουν αυτό που θα ήταν απαράδεκτο για την άλλη πλευρά και έτσι να εκπαιδεύονται οι νέες γενιές» δηλώνει για το ζήτημα  ο πρέσβης  Βίκτορ Γκάμπερ,  επικεφαλής της Επιτροπής της Βόρειας Μακεδονίας για τα σχολικά βιβλία. 

Αυτά ζητά η Ελλάδα να αλλάξουν στα βιβλία Ιστορίας των Σκοπίων. 

«Τα σχολικά βιβλία το σχολικό έτος 2019 -2020 θα είναι απαλλαγμένα από τους αλυτρωτισμούς» επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Μάρκος Μπόλαρης.     
 
ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Λιγότερες είναι μέχρι στιγμής  οι αλλαγές που ζητά στα ελληνικά βιβλία η πλευρά της γειτονικής χώρας: Να αλλάξει το όνομα από Σκόπια σε Βόρεια Μακεδονία σε όποια σχολικά βιβλία υπάρχει και στους χάρτες οι πόλεις της γειτονικής χώρας θα αναφέρονται στα σλαβικά και σε παρένθεση στα ελληνικά.

Έτσι για  παράδειγμα το Μοναστήρι θα γράφεται ως Μπίτολα και σε παρένθεση Μοναστήρι.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ  ΒΙΒΛΙΑ:  ΟΙ "ΠΑΓΙΔΕΣ"  ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Όπως δηλώνει πάντως στο Star o Μιχάλης Χρυσανθόπουλος,  σλαβολογος  και πρόεδρος της Παμμακεδονικής Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας – Αυστραλιας, αυτά ειναι τα βασικά αιτήματα από  τους γείτονες:  Εξάλειψη του όρου «μακεδονικός αγών», να μη γίνεται λόγος για απελευθέρωση της Μακεδονίας στους Βαλκανικούς Πολέμους αλλά να υπάρχει αναφορά απλά σε πολεμικό επεισόδιο που διαμόρφωσε τα σύνορα. Μένει βέβαια αυτά να επιβεβαιωθούν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top