Κάνει πίσω η κυβέρνηση στο σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας!

Πέφτουν κι άλλο τα όρια αξίας κατοικίας και οφειλής

Μέγαρο Μαξίμου

Η κυβέρνηση έκανε τελικά πίσω και σύμφωνα με πληροφορίες δε θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή το σχέδιο για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, επιχειρώντας με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις να γεφυρώσει τις διαφορές με τις θέσεις των Ευρωπαίων.

Αλλεπάλληλες είναι οι  διαβουλεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ πιθανή θεωρείται η νέα τηλεδιάσκεψη με υπουργούς- επικεφαλής Θεσμών σήμερα, προκειμένου να συγκλίνουν στα όρια υπαγωγής. 

Καθοριστική θα είναι η συνεδρίαση του Euroworking Group τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων, όπως θα έχουν εξελιχθεί ως τότε.

Έως αυτήν τη στιγμή, σημείο τριβής είναι το παραμένον σε ισχύ πλαίσιο της δικαστικής προστασίας, το οποίο κατά τους Ευρωπαίους επιτρέπει ή εν πάση περιπτώσει δεν εμποδίζει τις καταχρηστικές συμπεριφορές εκ μέρους κακόπιστων δανειοληπτών. 

Έντονες παραμένουν οι επιφυλάξεις και για την υπαγωγή των μικρών επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας, εξ ου και οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς. Η ελληνική πλευρά δέχεται να κατέβει το όριο αξίας της κύριας κατοικίας στις 180.000 ευρώ, ωστόσο το κρίσιμο πεδίο είναι το κριτήριο της οφειλής, που κατά τους Ευρωπαίους πρέπει να περιοριστεί στις 50.000 ευρώ. 

Του Γιώργου Παππού 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top