Διαρροή: Αυτή είναι η συμφωνία των 27 για παράταση στο Brexit!

Νέα πρόταση για παράταση εννέα μηνών στη Σύνοδο Κορυφής

Τερέζα Μέι σύνοδος κορυφής για Brexit

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου   

Μετάθεση της ημερομηνίας της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 29 Μαρτίου στις 22 Μαΐου υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης, μέχρι την επόμενη εβδομάδα καλεί ο Πρόεδρος Τουσκ να εγκρίνουν οι 27, σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης που συζητείται αυτή την ώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο διπλωματικές πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων εκτιμούν ότι καθώς η συζήτηση συνεχίζεται η τελική ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει.

Γρίφος στη σύνοδο κορυφής η συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στις ευρωεκλογές

Μέι: Δεν θα καθυστερήσω το Brexit πέραν της 30ής Ιουνίου

Σύμφωνα με προσχέδιο της δήλωσης που διέρρευσε στον Τύπο, "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την επιστολή της Πρωθυπουργού Τ.Μέι της 20ης Μαρτίου 2019".

"Εις απάντηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τον εργαλείο που σχετίζεται με τη Συμφωνία Αποχώρησης και την κοινή δήλωση που συμπληρώνει την Πολιτική Διακύρηξη που συμφωνήθηκε από την Κομισιόν και την κυβέρνηση του ΗΒ στο Στρασβούργο στις 11 Μαρτίου".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται, πριν από τις 29 Μαρτίου 2019, σε μια επέκταση ως τις 22 Μαίου 2019, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Δεδομένου ότι το ΗΒ δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει ευρωεκλογές, καμία παράταση δεν είναι δυνατή μετά από αυτή την ημερομηνία".

"To  Eυρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει εκ νέου η Συμφωνία Αποχώρησης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ το Νοέμβριο του 2018. Κάθε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη πρέπει να είναι σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα της Σ.Α".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όπως η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε όλα τα επίπεδα από την αποχώρηση του ΗΒ, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα".

Νέα πρόταση για παράταση εννέα μηνών στη Σύνοδο Κορυφής!       

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να παρατείνει το Brexit κατά εννέα μήνες εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη Συμφωνία Αποχώρησης  την επόμενη εβδομάδα. Πηγή του Συμβουλίου μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι οι ηγέτες της ΕΕ πιθανότατα θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες κατά το δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας και να θέσουν στη Μέι τις επιλογές που απομένουν "είτε μια μακρά παράταση", είτε έξοδο χωρίς συμφωνία. Ακόμα και μια τέτοια πρόταση ωστόσο θα πρέπει να επιστρέψει στο βρετανικό κοινοβούλιο προς έγκριση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top