Κατρούγκαλος σε Τσαβούσογλου: Προτιμώ να με λες καρντάση και όχι γκιαούρη

Τσαβούσογλου: Κανένα project χωρίς την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό

«Φίλε Γιώργο» και «φίλε Μεβλούτ» αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, αν και διαφώνησαν σε αρκετά θέματα, και έκαναν λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για εντατικοποίηση των μέτρων εμπιστοσύνης.

Στους δύο υπουργούς Εξωτερικών υπήρξε διάσταση για το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως η Τουρκία δεν το θεωρεί καθόλου αναχρονιστικό. Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος αποτύπωσε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη άτυπη συνάντηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο, θα γίνει στις 12 Απριλίου.

Tετραμερής ΗΠΑ - Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαφώνησαν και για το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για πραξικοπηματίες που δεν παρέδωσε η Ελλάδα και ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί οριστικά επί του θέματος.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στη μουσουλμανική μειονότητας της Θράκης, λέγοντας πως είναι Τούρκοι και πως «υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που το επιβεβαιώνουν». Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως η μειονότητα είναι μουσουλμανική και πρόκειται για Έλληνες πολίτες, κάτι που αναγνωρίζεται από τις συνθήκες.

«Προτιμώ να μες καρντάση και όχι γκιαούρη»

«Προτιμώ να μες καρντάση και όχι γκιαούρη», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Εγώ θέλω κάθε φορά που με βλέπει ο Μεβλούτ να με λέει “καρντάς” και όχι “γκιαούρ”. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με τη σημερινή μας επαφή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας... διπλωματικά τις προκλητικές αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη για «γκιαούρηδες που έπεσαν στη θάλασσα».

Ερντογάν: Γεια σου Σμύρνη, που ρίχνεις στη θάλασσα τους γκιαούρηδες!

«Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή: σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, που δίνουν σε κάθε κράτος συγκεκριμένα δικαιώματα. Όλα τα ζητήματα απαιτούν τη συνεργασία και των δύο κρατών», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, τα μέτρα εμπιστοσύνης θα πρέπει να οικοδομούνται και σε στρατιωτικό επίπεδο, με αποφυγή κλιμάκωσης έντασης ή ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ατύχημα. «Θα πρέπει, όμως, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και στον δημόσιο λόγο», είπε με νόημα.

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα που την αφορούν

«Είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα, όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας στην Άγκυρα, πριν από λίγο καιρό», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η Ελλάδα δεν πιστεύει στον πόλεμο των πολιτισμών. Η Ελλάδα και η Τουρκία «μπορούν να δώσουν παράδειγμα για το πώς μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Είναι συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μια ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά της σύνορα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως «θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα, που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα» και πρόσθεσε: «Στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα, που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας».

Κατρούγκαλος: «Η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία»

Όσον αφορά στην Κύπρο, είπε πως «έχουμε υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού».

Τσαβούσογλου: Κανένα project χωρίς την Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό

«Κανένα project στην περιοχή, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία, δεν είναι ρεαλιστικό. Δεν μπορούν να φτάσουν κάπου χωρίς να συμπεριλάβουν την Τουρκία», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επέμεινε στο καθεστώς των εγγυήσεων και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και εκτίμησε πως για να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, θα πρέπει πρώτα οι δύο πλευρές να αποφασίσουν τι θα συζητήσουν και πώς θα διαπραγματευτούν.

«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Εξηγήσεις για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ζητά η ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρούγκαλος είχε δηλώσει στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Αττάλλεια ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά στη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε πολιτική αποδρομή, με μια κυβέρνηση που ξέρουμε ότι θα χάσει σίγουρα τις εκλογές. Θα απαιτήσουμε απαντήσεις για να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Θέμα 104,6 FM.

«Δεν πρέπει να τα δικαιολογούμε όλα. Πρέπει να ζητήσουμε αναστολή αυτής της ρητορείας της Τουρκίας, έστω και σε επίπεδο δημοσίων τοποθετήσεων. Δεν πρέπει να αγνοείται η σταθερή τάση αποδυτικοποίησης της Τουρκίας και το πού μπορεί να φτάσει αυτή η συμπεριφορά της» πρόσθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top