Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών στο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια!

Ποια είναι τα νέα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας

Μέγαρο Μαξίμου

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και υπάρχει πλέον «λευκός καπνός για συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας και έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, υπήρξε συμφωνία για «ομπρέλα» ενός έτους στην πρώτη κατοικία, με μεταβατικό νόμο. Στο νέο πλαίσιο θα είναι αυξημένα μάλιστα τα εισοδηματικά όρια σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο πλαίσιο που είχε ανακοινωθεί. 

Τα όρια που συμφωνήθηκαν ανέρχονται: Στα 250.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία του ακινήτου, στα 130.000 ευρώ για το υπόλοιπο του δανείου και στα 40.800 ευρώ για το εισόδημα του δανειολήπτη.         

Οι 155.000 αιτήσεις για υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη αποφασίσθηκε να αξιολογηθούν από τις τράπεζες για τη βασιμότητά  τους, ενώ παράλληλα θα μπει σε εφαρμογή… ο «μεγάλος αδελφός» της εφορίας και στις τραπεζικές θυρίδες, για τον εντοπισμό τυχόν «στρατηγικών κακοπληρωτών » (που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν αποπληρώνουν τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει».

Άγνωστο είναι πάντως αν θα εγκρίνει την συμφωνία και η τρόικα, η οποία είχε προηγουμένως εκφράσει τη δυσφορία της. 
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top