Το Βερολίνο προειδοποιεί: Εάν ανακινηθούν οι «Πρέσπες», έρχονται επιπτώσεις

«Pacta sunt servanda» λέει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών

Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ

Για οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις προειδοποιεί την Αθήνα και τα Σκόπια ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ρότ, σε περίπτωση που μελλοντικά ανακινήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανακίνησης μια διαφοράς, που έχει επιλυθεί, από μελλοντικές κυβερνήσεις των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, «θα έπληττε σοβαρά τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους με τις αντίστοιχες συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει, επιτέλους τη βάση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και κατ' επέκταση για τον αλληλοσεβασμό και τη φιλία», προσθέτει.

Μάλιστα, απευθύνει στα κόμματα σε Αθήνα και Σκόπια να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και υπενθυμίζει την θεμελιώδη αρχή του Δικαίου «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται).

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενσωμάτωση των βαλκανικών χωρών θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά για όλη την Ευρώπη, καθώς η ΕΕ «αποτελεί σαφή προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον», ενώ «φυσικά η Γερμανία, η ΕΕ αλλά και τα βαλκανικά κράτη επιδιώκουν μια εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία».

Πάντως, ο ίδιος χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο» το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, με αφορμή την έντονη συζήτηση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top