Σχέδιο της ΝΔ «Δεύτερη Ευκαιρία» για τα κόκκινα δάνεια

Καλεί την κυβέρνηση να το υιοθετήσει

ΝΔ γραφεία

Tο σχέδιό της «Δεύτερη Ευκαιρία» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και των οφειλών όχι μόνο σε τράπεζες αλλά και σε Ασφαλιστικά και Δημόσιο υπενθύμισε η  Νέα Δημοκρατία καλώντας την κυβέρνηση να το ακολουθήσει.

Αυτή είναι η αντιπρόταση των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, το σχέδιο με τον όνομα «Δεύτερη Ευκαιρία» διευκολύνει ιδιώτες και επιχειρήσεις να σηκώσουν το βάρος των οφειλών τους στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

 «Το τεράστιο ιδιωτικό χρέος έχει παραλύσει την ελληνική οικονομία. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των οφειλών τους στο δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις τράπεζες. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των οφειλών σε Τράπεζες, την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο σχέδιο διευκολύνει επιχειρήσεις που λειτουργούν, να διαχειριστούν τις οφειλές τους και να αναπτυχθούν»  αναφέρει η ΝΔ σχετικά με το σχέδιό της. 

Διευκρινίζει πάντως ότι σε καμία περίπτωση όμως δεν θα καλύπτονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά μόνο έντιμοι συμπολίτες μας που παλεύουν να ξεπεράσουν τις συνέπειες της κρίσης. Αντίθετα, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αποκαλύπτονται για να μην αισθάνονται κορόιδα οι συνεπείς». 

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ 

«Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα. Απέτυχε και στα κόκκινα δάνεια. Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το απέδειξε με τις επιλογές που έκανε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της. Επανήλθε η Νέα Δημοκρατία το 2016, με την πρότασή της για τη δεύτερη ευκαιρία» ανέφερε για το ζήτημα των κόκκινων δανείων η  Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.  

«Επισημαίνουμε στην κυβέρνηση ότι τρία χρόνια τώρα δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διευθετήσει αυτό το μείζον θέμα. Θα αναφέρω μόνο κάποιους αριθμούς ενδεικτικά: Στην Ελλάδα το 46% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, όταν ο ίδιος δείκτης στην Κύπρο είναι 29%, στην Ιταλία 11% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κινείται στο 4%. Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες, πράγματι, παρακολουθούμε μια θεαματική σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Δραγασάκη και τον κ. Φλαμπουράρη. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μια δίκαιη λύση για τη διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων με στόχο να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες έχουν ανάγκη, και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία χωρίς βέβαια να επιβραβεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει προφανώς και την επιβράβευση όσων είναι συνεπείς, όσων είναι ενήμεροι δανειολήπτες. Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι οποιαδήποτε λύση δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να διακινδυνεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος» τόνισε η κ. Σπυράκη.       

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΤΗΣ ΝΔ    

Το σχέδιο, όπως περιγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε πέντε άξονες:

1. Νοικοκυριά: Επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του Ν3869/10 (Νόμος Κατσέλη)

Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν σε ένα καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας, χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποιον τελικά τρόπο θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή των οφειλών τους και πώς θα διασώσουν την κύρια κατοικία τους.

Παράλληλα, όσοι από επιλογή δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους συνεχίζουν να προστατεύονται, ενώ δεν θα έπρεπε, εις βάρος εκείνων που τις αποπληρώνουν αλλά και όσων αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει:

1. Ενίσχυση των ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές.
 

2. Ανάθεση κατά αποκλειστικότητα της εκδίκασης των παλαιών υποθέσεων του Ν. 3869/10 σε αυξημένο αριθμό ειρηνοδικών αστικών κέντρων.
 

]3. Διαχωρισμός όλων των υποθέσεων σε 3 βασικές κατηγορίες:
-οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
-οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους.
-οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.
-και εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας, όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σχετικά με τους συνεπείς δανειολήπτες, προτείνεται να εμπλουτιστεί ο κώδικας δεοντολογίας έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης του δανείου τους, χωρίς να απαιτείται να καταστούν πρώτα ληξιπρόθεσμοι όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα.

2. Εισαγωγή κυρώσεων και κινήτρων στις τράπεζες

Οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν άλλη καθυστέρηση. Οι ευχές δεν αρκούν. Οι επιδόσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Στελέχη και πιστωτικά ιδρύματα θα κρίνονται με βάση την αποτελεσματική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αυτή την κατεύθυνση, κινείται επίσης η σύνδεση της χρήσης του αναβαλλόμενου φόρου με τις αναδιαρθρώσεις των κόκκινων δανείων καθώς και η επιβολή ποινών εποπτικού χαρακτήρα, εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι προσυμφωνημένοι στόχοι κάθε τρίμηνο.

3. Απλοποιημένη εξωδικαστική επίλυση για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ

Οι μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, που δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους, είναι σήμερα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό το γεγονός καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα την όποια διαχείρισή τους με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Προτείνεται  η θεσμοθέτηση μίας απλοποιημένης εξωδικαστικής επίλυσης καθυστερούμενων οφειλών. Σε αυτή τη βάση, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνονται να προτείνουν αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη, με βάση τις προβλέψεις, που έχουν ήδη γίνει σε ανύποπτο χρόνο, από τις ίδιες τις τράπεζες.

Εφόσον στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας προβλέπεται και διαγραφή χρέους, αυτή θα συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (εξαιρούνται πρόστιμα που αφορούν φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης). Η κύρια οφειλή προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ρυθμίζεται σε δόσεις ανάλογα με την τραπεζική ρύθμιση.

4. Ταχεία δικαστική επίλυση για όλες τις επιχειρήσεις

Για μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για εκείνες που δεν καλύπτονται από την εξωδικαστική επίλυση, χρειάζεται άμεσα και για προσδιορισμένο χρονικό διάστημα, να θεσμοθετηθεί μια ταχεία δικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών πριν την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Αρκεί απλά η αναβίωση του κεφ. 3 του νόμου 4307/2014 (Δένδια).

Προϋποθέτει πρωτοβουλία του οφειλέτη και κατόπιν, προκειμένου να υποβληθεί προς το αρμόδιο δικαστήριο η σχετική αίτηση, απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50,1% του συνόλου των απαιτήσεων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις της κυβέρνησης γεγονός που στερεί σε βιώσιμες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στην πτωχευτική διαδικασία.

5. Αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας

Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων να λειτουργήσουν υπέρ της επιχείρησης και των εργαζομένων, αλλά όχι υπέρ των μετόχων που έχουν ευθύνες για κακοδιοίκηση. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η πτωχευτική διαδικασία, από τη , θα αντιμετωπίζει αυστηρότερα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και από την άλλη, θα διευκολύνει όσους «έπεσαν» να ξανασηκωθούν και να γίνουν πάλι παραγωγικοί.

Στόχος της παρέμβασης είναι η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών να ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Παράλληλα, η παρέλευση τριετίας από την πτώχευση, να απαλλάσσει τον οφειλέτη από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση, ώστε να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.

«Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την οικονομία. Όσοι έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να μπορέσουν να σηκωθούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση» καταλήγει η ΝΔ στην πρότασή της 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top