Επιστολή Καμμένου στον Βούτση: Μην κάνετε συνταγματικό πραξικόπημα

Τι αναφέρει για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ολομέλεια

Πάνος Καμμένος Βουλή

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Στην επιστολή εκφράζει τις αντιρρήσεις του στην αύξηση των μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων  της Βουλής και κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό και συνταγματικό πραξικόπημα». Εκφράζει επίσης τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο να επιχειρήσει η κυβέρνηση να εισαχθεί προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια, ακόμη και αν απορριφθεί από την Επιτροπή. 

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος στην επιστολή του:        

«Προς τον

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά από πληροφορίες, ότι υπάρχει πρόθεση επαύξησης των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που σήμερα αριθμεί 55 Βουλευτές και καθώς το άρθρο 31 παρ. 4 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την αύξηση αυτή, παρά μόνο εκτός από την περίπτωση όπου η αύξηση θα γινόταν για την αποκατάσταση της αναλογικής εκπροσώπησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή της εκπροσώπησης μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έως τώρα δεν εκπροσωπείτο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προέβησαν σε Δήλωση προς τον Προέδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση στις 16/01/2019, με την οποία γνωστοποιούσαν τα ανωτέρω και καλούσαν τον Πρόεδρο της Βουλής να αποφύγει κάθε πράξη ΝΟΘΕΥΣΗΣ ή ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ του Κανονισμού που θα ισοδυναμούσε με Συνταγματικό και Κοινοβουλευτικό Πραξικόπημα.

Μετά τα πιο πάνω σήμερα 18/01/2019 πληροφορηθήκαμε, ότι αίφνης παρουσιάζεται ως νέο σενάριο ενδεχόμενης συνδρομής στην εξέλιξη της διαδικασίας Κύρωσης από την Ολομέλεια της Βουλής του προσυμφώνου των Πρεσπών, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΙΑΡΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
, σενάριο κατά το οποίο θα εισαχθεί ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ στην Ολομέλεια με τον ισχυρισμό, ότι η απόφαση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων είναι, ΤΑΧΑ, γνωμοδοτική - συμβουλευτική.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το άρθρο 31 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και τα άρθρα 91 παρ. 6 και 93 παρ. 1 και 2, σε συνδυασμό με τα άρθρα 70 και 72 παρ. 1,2 και 4 του Συντάγματος, η αποδοχή του νομοσχεδίου από την Διαρκή Επιτροπή αποτελεί ΑΝΑΓΚΑΙΑ προϋπόθεση για την εισαγωγή ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μόνη περίπτωση, στην οποία, η Ολομέλεια της Βουλής συζητά και ψηφίζει νόμο, χωρίς προηγουμένως να έχει εγκρίνει αυτόν η αρμόδια Επιτροπή, είναι αυτή του Προϋπολογισμού και Απολογισμού του Κράτους και της Βουλής( άρθρο 72 παρ. 1 του Συντάγματος). Το αντίθετο επιχείρημα, που οδηγεί σε Κοινοβουλευτικό και Συνταγματικό Πραξικόπημα στηρίζεται, ΔΗΘΕΝ, στην παράγραφο 6 περίπτωση β' του άρθρου 91 του Κανονισμού της Βουλής όπου αναφέρεται η διαβίβαση προς την Ολομέλεια της Βουλής της έκθεσης για την απόρριψη του νομοσχεδίου. Είναι προφανές ότι το άρθρο 72 παρ. 2 του Συντάγματος ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ το περιεχόμενο τυχόν ασαφούς διατύπωσης σε κάθε άλλον υποδεέστερης ισχύος νόμο όπως ο Κανονισμός της Βουλής.

Για τους παραπάνω λόγους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταθέτουν συμπληρωματική Δήλωση στην προαναφερθείσα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να του επισημάνουν τα πιο πάνω κρίσιμα στοιχεία».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top