Προκαλεί και απειλεί η Άγκυρα να κάνει «γκρίζο» όλο το Αιγαίο!

Απύθμενο θράσος από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας

Με απύθμενο θράσος η Άγκυρα επιτίθεται στην Ελλάδα τόσο δια στόματος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών  όσο και μέσω του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. 

"Στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατoλική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο" δήλωσε ο Ακάρ.

 Η Άγκυρα νιώθει παραγκωνισμένη ενεργειακά και εξαπολύει απειλές. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να βγάλει τη χώρα του εκτός παιχνιδιού: "Στην Ανατολική  Μεσόγειο δεν θα δώσουμε άδεια για μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή και υλοποίηση κανενός σχεδίου στην περιοχή, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ"

 H Toυρκία λειτουργεί σπασμωδικά βλέποντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία είναι πλούσια σε κοιτάσματα, είναι προστατευμένη και υπό αμερικανική ομπρέλα. Οι περιοχές πάντως τις οποίες οι ίδιοι οι Τούρκοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν είναι εξαιρετικά φτωχές σε κοιτάσματα.

"Δεν το χώνεψαν το ότι μείνανε εκτός στα ενεργειακά. Τα σύνορά τους είναι αυτά και πρέπει να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα αποτελεί ανάχωμα της Δύσης. Η γεωγραφική της μοίρα θα ήταν διαφορετική αν ακολουθούσε ευρωπαϊκή κατεύθυνση"  επισημαίνει στο Star o Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ. 

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ  

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο ακόμη κι αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για το Κυπριακό. "Όμως σε όσους έχουν τα όνειρα του μηδενικού στρατού, μηδενικών εγγυήσεων ας ξυπνήσουν απο τα όνειρα αυτά. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ" διαμηνύει ο Τσαβούσογλου. 

"Δυστυχώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων δεν καθορίζεται ακριβώς ούτε στη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, ούτε στη συνθήκη των Παρισίων το 1947" ισχυρίσθηκε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας!

Από την πλευρά του πάντως, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απορρίπτει το ενδεχόμενο εκ περιτροπής προεδρίας.

Η Άγκυρα φοβάται τη δημιουργία τετελεσμένων εξηγεί στο Star ο διευθυντής του Iνστιτούτου Διεθνών σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης: "H Άγκυρα σήμερα φοβάται τη δημιουργία τετελεσμένων τόσο στο Αιγαίο όπου η κατάσταση είναι τελείως ξεκάθαρη κάτι που προβλέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης την οποία η Τουρκία αμφισβητεί όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ όπου υπάρχουν διεργασίες και συμπράξεις μεταξύ των κρατών της περιοχής με εξαίρεση την Τουρκία γύρω από την ενέργεια αλλά και με ευρύτερες προεκτάσεις".  


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top