Σκοπιανό: Κατέθεσε τις τελικές τροπολογίες ο Ζάεφ –Τι λέει για «διασπορά»

Ικανοποιημένο το Μέγαρο Μαξίμου: Δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας

«Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού» αναφέρει στην τελευταία από τις τέσσερις τελικές τροπολογίες, που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση του Ζόραν Ζαέφ, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακριβώς από κάτω, στην ίδια τροπολογία, επισημαίνεται πως «επ’ αυτού η Πολιτεία δε θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Με την τροπολογία αυτή, αφαιρείται από το σκοπιανό Σύνταγμα το άρθρο 49, το οποίο ανέφερε πως «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό, που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Η ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων (δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές), θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Τι αφορούν οι τέσσερις τροπολογίες

Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου -σύμφωνα με τους Σκοπιανούς- υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

Αλλάζουν τα βιβλία της Ιστορίας για χάρη της «Βόρειας Μακεδονίας»

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944). Παράλληλα, στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Η τρίτη τροπολογία, που προστίθεται στο Σύνταγμα, αναφέρει ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Τέλος, η τέταρτη τροπολογία αναφέρει:

«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

3. Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.

4. Επ' αυτού, η Πολιτεία δε θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Ικανοποίηση από Μαξίμου: Δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα τελικά σχέδια τροπολογιών, που κατέθεσε ο Ζάεφ εκφράζουν την ικανοποίησή τους, επισημαίνοντας πως η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος.

«Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται» σημειώνουν.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Ζάεφ των προηγούμενων ημερών, αναφέρουν: «Οι όποιες, τουλάχιστον ατυχείς, δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ [τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4(3)], έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει».

Ντοκουμέντο: Ο Ζάεφ μιλά στη Βουλή για «Μακεδόνες» στην Ελλάδα

«Πολεμικός» Καμμένος: Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, τέλος η Συμφωνία των Πρεσπών

Τέλος, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top