Παυλόπουλος: Δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού χωρίς το Διεθνές Δίκαιο

Ιδιαίτερα αναφορά στους κινδύνους του διχασμού

 «Οι διχασμοί μας στοίχισαν εθνικές τραγωδίες, που τις «πληρώσαμε» ακόμη και με τμήματα του Εθνικού μας Κορμού» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του κατά το μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. 

 «Όπως έχουμε εμπράκτως αποδείξει, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος, επιθυμούμε ειλικρινώς την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος» επισήμανε ο κ.  Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στην ζωή και δράση του Τάσσου Παπαδόπουλο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση του εκλιπόντος το 2004 για το σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως είπε« αντιμετώπισε με γνήσιο δημοκρατικό τρόπο, όπως άλλωστε ταιριάζει στον Ελληνισμό και στο Ελληνικό Πνεύμα που γέννησε την Δημοκρατία».

Ο Έλληνας Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος μπορεί να μην κατάφερε να δει την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως την οραματίσθηκε, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων, αλλά σίγουρα έφυγε επεσήμανε, με τη δικαίωση ενός άλλου μεγάλου αγώνα,  «εκείνου που αφορούσε την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη».

«Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.  αποτελεί, και σήμερα, την μεγάλη αντηρίδα και το κρίσιμο εφαλτήριο για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος και, συνακόλουθα, για την αποκατάσταση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

O Πρόεδρος της  Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι η  ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επιβάλλεται και εκ του ότι οιαδήποτε διαφορετική εκδοχή, αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Διεθνούς Κοινότητας, κυρίως δε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και, αφετέρου, θα οδηγούσε στην διαμόρφωση ενός εξαιρετικά αρνητικού προηγουμένου και για την Διεθνή Κοινότητα, πολύ δε περισσότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την πληρότητα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία, τουλάχιστον, οργάνωση με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, ,μία και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα και  δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας. Το αναγκαίο, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τούτο χαρακτηριστικό αποκλείει τόσο την παραμονή στο Κυπριακό έδαφος στρατευμάτων κατοχής όσο και εγγυήσεις τρίτων.

Στο μνημόσυνο παρέστη επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top