Οι δύο σύνδεσμοι του Ιερώνυμου που έβαλαν «φωτιά» σε κυβέρνηση - ΝΔ

Το “deal” για τη συμφωνία με το Μαξίμου και οι επαφές με τον Μητσοτάκη

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Τσίπρας

Δύο συγκεκριμένα πρόσωπα φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν στις επαφές του  Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, σύμφωνα με «τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ», για να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις στη συμφωνία ένθεν και…  ένθεν. 

Το πρώτο πρόσωπο κατέχει σημαντικό αξίωμα σήμερα και έχοντας εμπειρία στα εκκλησιαστικά ζητήματα λόγω της  προηγούμενης ιδιότητας, καλή έξωθεν μαρτυρία για το πρόσωπό του από κυβερνητικούς παράγοντες και καλές σχέσεις μαζί τους, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία εξυφαινόταν όμως εδώ και αρκετούς μήνες. 

Το δεύτερο πρόσωπο, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση προσπάθησε να μην υπάρξουν αντιρρήσεις από την πλευρά της ΝΔ, διατηρεί πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα φοιτητικά τους χρόνια,  αλλά και με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, έχοντας θεσμική σχέση με τον χώρο της Εκκλησίας (από την εποχή του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου). Κατά μία εκδοχή δεν αποκλείεται και να συνετέλεσε και στη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον κ. Ιερώνυμο, (πριν τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα), έστω και αν από την Πειραιώς επιμένουν ότι δεν σχετιζόταν η συνάντηση με τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας. 

Κοινό στοιχείο και των δύο προσώπων είναι ότι έχουν μεγάλη και πετυχημένη προϋπηρεσία τόσο στον ευρύτερο χώρο της Επικοινωνίας όσο και σε αυτόν της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά η διαφορά βρίσκεται στη στάση τους έναντι της κυβέρνησης (καθώς το δεύτερο πρόσωπο δεν έχει διστάσει να της ασκήσει κριτική αρκετές φορές σε ζητήματα σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας).    

Τώρα, γιατί μετά από όλα αυτά, υπήρξαν τελικά μεγάλες αντιρρήσεις στη συμφωνία, είναι…  «άλλου παππά Ευαγγέλιο» και σχετίζεται κυρίως με το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών. Ένα ζήτημα το οποίο μάλλον υποτιμήθηκε αρχικά σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε, με αποτέλεσμα  Μητροπολίτες που σε άλλες περιπτώσεις λειτουργούσαν ως στηρίγματα του Αρχιεπισκόπου στην Ιεραρχία να του ασκήσουν κριτική ή να σιωπήσουν, η κυβέρνηση να αποκτήσει πρόβλημα τη στιγμή που πανηγύριζε για «ιστορική συμφωνία»,  ενώ και η ΝΔ, αφού αμφιταλαντεύθηκε πρόσκαιρα, κράτησε και κρατά πλέον αρνητική στάση.   

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα λένε πάντως ότι ο Ιερώνυμος δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη και ότι δεν αποκλείεται να περάσει σε αντεπίθεση σε βάρος όσων του άσκησαν κριτική. Αλλά και οι «απέναντι» αισιοδοξούν πλέον ότι άλλαξαν οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο δε θα αργήσει να φανεί στην πράξη…  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top