Το "ευχαριστώ" του Τσίπρα στον Κοτζιά: "Έχεις κάθε λόγο να είσαι ευτυχής"

Πλήρη στήριξη στον πρώην υπουργό για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Πρώτη δημοσίευση: 11:14

Φορώντας μια κόκκινη γραβάτα και χαμογελαστός κατέφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς ώστε να παραδώσει στον πρωθυπουργό το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από την παραίτησή του. 

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από το επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Νίκος Κοτζιάς συγκρούστηκε με τον Πάνο Καμμένο για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων και στάθηκε η αιτία για να υποβάλει την παραίτησή του. 

Ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες επιχείρησε την Παρασκευή να χαμηλώσει τους τόνους αποθεώνοντας τον κ. Κοτζιά.

«Ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη…  Δεν ήταν απλώς υπουργός και συνεργάτης μου, ήταν ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα το συμβουλεύομαι τακτικά», είπε. 

«Είμαι ο πιο ευτυχισμένος παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών», είπε ο κ. Κοτζιάς φτάνοντας στο υπουργείο, αναφερόμενος στα όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στην Βουλή των Σκοπίων όπου πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κοτζιάς: "Παραιτήθηκα, αλλά είμαι ευτυχής. Αθλιότητες τα όσα καταγγέλλονται για τα μυστικά κονδύλια"

«Τη μισή μου επαγγελματική ζωή την πέρασα εδώ», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Νίκος Κοτζιάς.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της κυβέρνησης για την ευκαιρία που μου εδωσε να ασχοληθώ με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Κύριε πρωθυπουργέ κάτω από την ηγεσία σας σήμερα όχι μόνο μας ακούν αλλά είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που πήρα από όλους τους συναδέλφους μου. Πρέπει να πω, ευχαριστώ Ζάεφ, Ντιμιτρόφ και στους 80 που ψήφισαν την συμφωνία. Ζούμε κι εγώ κι εσείς την παραδοξολογία, να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συνέχισε κάνοντας μια εκτενή περιγραφή των πεπραγμένων του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή, όπως είπε, που του έκανε να μετρηθεί με τα προβλήματα της Εξωτερικής Πολιτικής και αναφερόμενος στο θέμα των απόρρητων κονδυλίων ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε διαφανή την όλη διαδικασία. 

Όσο για τις σχετικές καταγγελίες μίλησε για «αθλιότητες που πιστοποιούν ότι σε μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας λείπει η σοβαρότητα». 

Τσίπρας: «Σ’ ευχαριστώ θερμά για τα τέσσερα χρόνια»

Με θερμά λόγια για τον προκάτοχό του, Νίκο Κοτζιά, μίλησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών. 

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά για όλα αυτά που έκανε τα 4 χρόνια που βρισκόταν στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και υπήρξε για μένα ένας πολύτιμος συνεργάτης. Προσπάθησε όσο πιο επιγραμματικά μπορεί να δώσει το στίγμα μιας πορείας που δεν ήταν ποτέ ανέφελη, που δεν ήταν ίσιος αλλά ανηφορικός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι παραλάβαμε το 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημία μονάχα στο σκέλος εκείνο που αφορά την οικονομική πολιτική, δεν ήταν μονάχα μια χώρα παρίας στη διεθνή οικονομία, αλλά ήταν και μια χώρα που είχε χάσει μεγάλη αξία από τη γεωπολιτική της δύναμη και αυτό ήταν ίσως το δυσκολότερο. Διότι όταν μια χώρα υποστεί ζημιά στο χώρο που μπορεί να παίξει στη διεθνή σκηνή αυτό είναι δυσκολότερο. Σήμερα είναι πανθομολογούμενο, το βλέπω σε συναντήσεις με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, το συναντώ και το συνάντησα στη σύνοδο του ΟΗΕ, το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχε αναβαθμιστεί πια. Η χώρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χώρα επεκτείνεται, όπως ανακοίωσε ο Νίκος Κοτζιάς. Μια στρατηγική που ο ίδιος εμπνεύστηκε και μαζί υλοποιούμε, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σταδιακά που μαζί υλοποιούμε. Ο Νίκος λέει ότι η πολιτική θέλει συναίσθημα, θέλω λοιπόν με την καρδιά μου να τον ευχαριστήσω για όσα προσέφερε, για το νέο δόγμα μιας πατριωτικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με αυστηρό τόνο στην αντιπολίτευση λέγοντας:

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει. Η συζήτηση που γίνεται με άθλιο τρόπο από μερίδα του αντιπολιτευόμενου τύπου γίνεται για να πλήξει την διαφάνεια που έχουμε καταφέρει. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της εξωτερικής μας πολιτικής και της Ελλάδας. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κ. Μητσοτάκη να έρθει να τον πληροφορήσω, ευρώ προς ευρώ για το πως διαχειριζόμαστε με διαφάνεια και εντιμότητα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Πράγμα που δεν γινόταν σε αυτό τον τόπο».

Απευθυνόμενος τέλος προσωπικά στον Νίκο Κοτζιά του εκθείασε το πατριωτικό του αίσθημα και σε πιο προσωπικό τόνο του είπε:

«Αυτό που μένει από την συνεργασία μας στη δική μου μνήμη πιο έντονα είναι η υψηλή αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος που τον διακρίνει. Σε μεγάλες στιγμές δεν άφησε ποτέ το καθήκον  ακόμα και σε δύσκολες προσωπικές του στιγμές. Για μένα αυτή η ένδειξη προτεραιότητας στην εθνική ευθύνη είναι κάτι που θα το κρατήσω. Δεν ξέρω Νίκο αν θυμάσαι το 2011 ή 2012 που με συμβούλευες ότι όποιος ασχολείται με την πολιτική πρέπει να ξέρει ότι η πολιτική έχει πιο πολλές στενοχώριες παρά χαρές και κυρίως ότι το σύνηθες είναι όταν φεύγει κανείς να μην φεύγει με χαρά. Στην δική σου περίπτωση δεν συνέβη αυτό. Έχεις κάθε λόγο να είσαι ευτυχής. Φεύγεις σε μια μέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική. Όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση συμφωνίας με την πΓΔΜ αλλά και ότι η Κομισιόν ενέκρινε τον προϋπολογισμό χωρίς περικοπές σε συντάξεις. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να πω ότι είναι πολύ καλό αυτό το σημάδι ότι δεν είναι μέρα λύπης αλλά χαράς. Δεν φεύγεις, αλλάζεις μετερίζι και προσβλέπω στις συμβουλές σου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top