Σόιμπλε: 76 χρονών ο πολιτικός που αγαπάμε να… μισούμε

Η απόπειρα δολοφονίας του και οι αξέχαστες στιγμές με τον Βαρουφάκη

Σόιμπλε Star Θέμα

76  ετών  γίνεται σήμερα ο πρόεδρος της  Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πολιτικός που αρκετοί Έλληνες λατρεύουν να… μισούν, λόγω της θητείας τους ως υπουργός Οικονομικών κατά την ελληνική κρίση. 

Είναι ο υπουργός ο οποίος τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ του Grexit στις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις του  πρώτου εξαμήνου του 2015, ο οποίος ταυτόχρονα ήταν από τους πιο «σκληρούς» στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης, συγκεντρώνοντας πάνω του τις επικρίσεις της κοινής γνώμης της χώρας μας.    

TA ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ   

Ποιος είναι όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Γεννήθηκε εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 18 Σεπτεμβρίου 1942, στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Αναπόφευκτα πέρασε τα πρώτα του παιδικά χρόνια  ως ένας από τους τρεις γιους φοροτεχνικού,  σε μια κατεστραμμένη και ταπεινωμένη από την ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων χώρα. 

Βίωσε όμως έτσι στη συνέχεια και το λεγόμενο «θαύμα» της Δυτικής -τότε- Γερμανίας, να καταφέρει μέσε σε λίγα χρόνια να ανασυνταχθεί οικονομικά και να γίνει σταδιακά όχι μόνο μία «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και χώρα-πρωτεργάτης (μαζί με Γαλλία-Ιταλία) της  ευρωπαϊκής ιδέας.   

ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ, Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ Η  ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 
Η εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ το 1961 και η συνέχιση τω σπουδών του (Νομικά και Οικονομικά) στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου συνεπάγεται και την πρώτη ενεργό ενασχόλησή του με την πολιτική, στην φοιτητική παράταξη της  Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, της οποίας έφτασε να γίνει επικεφαλής στις πόλεις που σπούδασε,                         

Το 1969 παντρεύεται την οικονομολόγο σύντροφό του. Με την Ίνγκεμποργκ Σόιμπλε απέκτησε τέσσερα παιδιά, τρία κορίτσια και ένα αγόρι.

Το 1972 θα εκλεγεί βουλευτής με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς στην Μπουντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή) μέχρι σήμερα, επί 46 χρόνια! 

Από το 1981 θα διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU μέχρι το 1984 που θα αναλάβει υπουργικό αξίωμα για πρώτη φορά το 1984, ως υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών- Φιλελεύθερων του Χέλμουτ Κολ, μέχρι το 1989. Θα προκαλέσει σάλο όταν θα συγκρίνει τον πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Μίχαελ Γκορμπατσόφ με τον αρμόδιο για την προπαγάνδα του Χίτλερ Γκέμπελς. Θα πείσει όμως τον Κολ να μην στείλει επιστολή συγγνώμης στον Γκορμπατσόφ, για να μην εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας.  Το 1989 θα αναλάβει Υπουργός Εσωτερικών έχοντας να διαχειρισθεί το κολοσσιαίο εγχείρημα της επανένωσης της Γερμανίας, Το γεγονός ότι αυτό έγινε χωρίς μεγάλα προβλήματα και ότι πρωτοστάτησε να μεταφερθεί εκ νέου η έδρα της κυβέρνησης στο Βερολίνο, εκτίναξε τις μετοχές του στο πολιτικό χρηματιστήριο και άρχισε να θεωρείται πιθανός αντικαταστάτης του Κολ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και στην πρωθυπουργία.     

Σόιμπλε γερμανική σημαία

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ 

Στις 12/2/1990 ο Σόιμπλε έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας, η οποία άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Ένας άνδρας τον πυροβόλησε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, με αποτέλεσμα μία από τις σφαίρες να τον βρει στη σπονδυλική στήλη και να τον αφήσει ανάπηρο. Αν και η επίθεση ξύπνησε μνήμες τρομοκρατίας και της οργάνωσης «Μπάαντερ Μάινχοφ» στο παρελθόν, αποδείχθηκε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας παράφρων.  

Σόιμπλε σε αναπηρικό καροτσάκι

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ 

Μετά την παραίτηση του Χέλμουτ Κολ το 1998, ο Σόιμπλε ανέλαβε την προεδρία του CDU, το οποίο βρισκόταν πλέον στην αντιπολίτευση. Το 1999 όμως ξέσπασε το σκάνδαλο παράνομων προεκλογικών χρηματοδοτήσεων επί ηγεσίας Κολ το τίμημα του οποίου πλήρωσε και ο ίδιος. Εξαιτίας του σκανδάλου,  η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του CDU το 2000, μια φιλόδοξη κόρη πάστορα από την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, ήταν τελικά η υποψήφια του κόμματος για την Καγκελαρία στις εκλογές του 2005.     

Στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε με Καγκελάριο τη Μέρκελ  ο Σόιμπλε έγινε και πάλι Υπουργός Εσωτερικών, ενώ μετά τις εκλογές του 2009, ο Σόιμπλε ανέλαβε  Υπουργός Οικονομικών, όπου σε ηλικία 67 ετών, ήταν το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος του υπουργικού  συμβουλίου αλλά και  ένας από τους επτά Χριστιανοδημοκράτες υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης της Μέρκελ που παρέμεινε και στη νέα. Όπως έγραψε και η Wall Street Journal εθεωρείτο ως "το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο της Γερμανίας μετά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ".

Μέρκελ Σόιμπλε Γκάμπριελ

Η ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
  
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση,  το 2009, η οποία έπληξε ιδιαίτερα και  χώρες  της ΕΕ,  ο Σόιμπλε με την έγκριση της Μέρκελ τηρεί σκληρή στάση απέναντι στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οικονομίες των οποίων αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και ειδικά απέναντι στην Ελλάδα  είναι εξαιρετικά επικριτικός αλλά και αυστηρός στους όρους των προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα το 2012 εμφανίζεται να είναι πιο σκληρός και από το…  ΔΝΤ απορρίπτοντας  τις προτάσεις της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για πρόσθετες περικοπές δαπανών. Στάση που οδήγησε τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να κατηγορήσει τον Σόιμπλε ότι προσβάλλει το ελληνικό έθνος. 

Ο Σόιμπλε ήταν πάντως υποστηρικτής της λιτότητας ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας του, παρότι η Γερμανία όχι μόνο δεν επλήγη ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, αλλά κατάφερε να επωφεληθεί από τα προβλήματα άλλων κρατών με ισχυρή βιομηχανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι εισηγήθηκε προϋπολογισμούς εξάλειψης του χρέους, χάρη στους οποίους  η Γερμανία όχι μόνο δεν εμφάνισε χρέος για πρώτη φορά από το 1969, αλλά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016μπλε έφτασε να έχει πλεόνασμα ύψους 18,5 δις ευρώ. 

Σόιμπλε Ντάισελμπλουμ

ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ EYROGROUP ME TON ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ «ΤΥΡΙ» ΣΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 

Γιάνης Βαρουφάκης

Με την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι συνεδριάσεις του Eurogroup μετατρέπονται σε «πεδίο μάχης» μεταξύ του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη και του Σόιμπλε. Το σενάριο του Grexit ξαναμπαίνει στο τραπέζι - με τον υπουργό  Οικονομικών της Γερμανίας να είναι ένθερμος υποστηρικτής του - και αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα γίνεται ρεαλιστικό σενάριο. Με την αποπομπή του κ. Βαρουφάκη από την κυβέρνηση αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών στη θέση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.  Ο Σόιμπλε φέρεται να προτείνει ως «τυρί» στην Ελλάδα μια γενναία ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 30 δις ευρώ για να αποχωρήσει εθελοντικά από την ευρωζώνη, αλλά η πρόταση θεωρείται…  «φάκα». Μετά από δραματικές διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο του 2015 η Ελλάδα παραμένει τελικά στο ευρώ, με όρο την ψήφιση νέου μνημονίου τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, όπως και έγινε, από το ελληνικό κοινοβούλιο. 

Σόιμπλε Τσακαλώτος

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 
             
Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε  εξελέγη ως νέος πρόεδρος της Μπούντεσταγκ και διαδέχθηκε τον Νόμπερτ Λάμμερτ.  Οι πληροφορίες λένε ότι η μετακίνησή του από το Υπουργείο Οικονομικών ήταν ένας από τους όρους που έθεσαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), προκειμένου να δεχθούν να συμμετάσχουν τελικά σε μία νέα κυβέρνηση συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες. Συνεχίζει να είναι όμως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, έστω και αν δεν έγινε ποτέ του Καγκελάριος, όπως φαινόταν βέβαιο στα τέλη της δεκαετίας του ’80…  

Σόιμπλε     

Του Αλέξη Διακόπουλου (adiakopoulos@star.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top