Ξένος Τύπος για Ελλάδα: Τα προγράμματα τελειώνουν, όχι ο πόνος

BBC: Oι δανειστές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις δαπάνες

Ξένος Τύπος για Ελλάδα: Τα προγράμματα τελειώνουν, όχι ο πόνος

Στις κύριες ειδήσεις των μεγάλων ξένων ΜΜΕ φιγουράρει το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

«Τα προγράμματα διάσωσης τελειώνουν, ο πόνος όμως κάθε άλλο παρά τελειώνει» γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

«Μια δεκαετία περικοπών και αυξήσεων στους φόρους προκειμένου να επιδιορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας άφησαν πίσω τους το 1/3 των Ελλήνων κοντά στη φτώχεια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ» τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης:

To τέλος των μνημονίων: Από την κρίση του 2009, στην έξοδο του 2018

«Το τέλος του προγράμματος δε σημαίνει και το τέλος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στους διεθνείς πιστωτές», αναφέρουν οι Financial Times, που επισημαίνουν πως «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο».

«Τη Δευτέρα και μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα θα θεωρηθεί αρκούντως δυνατή για να σταθεί στα πόδια της και το διεθνές πρόγραμμα στήριξης θα λήξει. Οι Έλληνες θα αποχαιρετίσουν την τρόικα, που ουσιαστικά κυβερνούσε τη χώρα από το 2010», αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

Το BBC επισημαίνει ότι η φορολογία στην Ελλάδα παραμένει υψηλή και πως «οι δανειστές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις δαπάνες της χώρας τα επόμενα χρόνια».

Με αναφορά στον Φειδιππίδη, που ανήγγειλε τη νίκη στον Μαραθώνα στους Αθηναίους και μετά έπεσε νεκρός, συγκρίνουν την έξοδο από το μνημόνιο οι Times.

Το έγκριτο περιοδικό σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση και ενδέχεται να βιώσει μια νέα κρίση.

«Η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα στήριξης, γεγονός συμβολικό για την υπέρβαση της κρίσης χρέους που πυροδοτήθηκε πριν οκτώ χρόνια και άλλαξε ριζικά την οικονομία και τις ζωές των ανθρώπων» μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Για οκτάχρονο δράμα, «που πυροδότησε πανευρωπαϊκό πανικό», μιλά η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης θα σηματοδοτούσε το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη, «εάν δεν υπήρχε η Ιταλία και οι ενοχλητικοί φόβοι ότι οι ατέλειες της νομισματικής ένωσης δεν έχουν διορθωθεί».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top