Χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδας εταίροι, ESM και Eurogroup

Σεντένο: Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί πλέον στα πόδια της

Χαιρετίζουν την έξοδο της Ελλάδας εταίροι, ESM και Eurogroup

Και επίσημα ολοκληρώνεται σήμερα  το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), από το οποίο εκταμιεύθηκαν συνολικά 61,9 δισ. ευρώ σε διάρκεια τριών ετών.

Την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα χαιρετίζουν τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το Eurogroup αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σεντένο: Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της

«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε σχετικά ο Μ. Σεντένο, επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε εφικτό, «χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους».

«Ο τελικός στόχος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί: Η οικονομία της Ελλάδας μεγεθύνεται ξανά, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα και η ανεργία μειώνεται σταθερά», καταλήγει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ρέγκλινγκ: Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story

«Καθώς ο ESM και το ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές», σημειώνει ο επικεφαλής του ESM, τονίζοντας ότι «αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα χτίσει στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM».

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, στη 1 μμ (ώρα Ελλάδας).

Σολτς: Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι επιτυχημένη

Σε γραπτές δηλώσεις του προς τον Τύπο, την Παρασκευή, ο Γάλλος επίτροπος έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, σημειώνοντας πως «χωρίς την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια η ελληνική οικονομία θα είχε καταρρεύσει», ενώ παράλληλα «όλες οι οικονομίες της ΕΕ θα είχαν παρασυρθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στην ελληνική άβυσσο».

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι επιτυχημένη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στην εφημερίδα «Handelsblatt», αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Δεν συνέβησαν οι σκοτεινές προφητείες των προφητών της καταστροφής. Αυτό είναι καλό», συμπλήρωσε ο Σολτς.

Tουσκ: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα, κερδίσατε το αύριο

«Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο», έγραψε στα ελληνικά στον λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Λεμέρ: Μεγάλη επιτυχία η έξοδος από το πρόγραμμα

«Μεγάλη επιτυχία» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας παράλληλα ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα «είναι σαφείς».

«Η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής αποτελεί μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Για την Ελλάδα, που σεβάστηκε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2015 και είχε το θάρρος, υπό την εποπτεία του Αλέξη Τσίπρα, να μεταρρυθμιστεί σε βάθος. Για τους Έλληνες, που δέχθηκαν να κάνουν θυσίες, τις οποίες γνωρίζω πολύ καλά και οι οποίοι θα μπορέσουν να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους στο άμεσο μέλλον. Αλλά επίσης για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Έχει αποδειχθεί ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μία ουσιαστική αξία της Ευρώπης, αλλά και ότι είναι κάτι που λειτουργεί, που είναι αποτελεσματικό».

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για το μέλλον, λέγοντας πως είναι σαφείς «ιδίως στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της διατήρησης της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top