Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη Δικαστική Αστυνομία

Ποιες αρμοδιότητες προβλέπεται ότι θα έχει

Ολομέλεια Βουλής

 Το νομοσχέδιο για την  ίδρυση  Δικαστικής Αστυνομίας αναρτήθηκε σήμερα  σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί  17 Αυγούστου 2018 και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.    

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με πρόεδρο την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη,  αφού έλαβε υπόψη τα πορίσματα προηγούμενων προσπαθειών για την θέσπιση Δικαστικής Αστυνομίας στη χώρα μας, αλλά και τα αντίστοιχα λειτουργούντα Σώματα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, διαμόρφωσε ένα   μοντέλο Δικαστικής Αστυνομίας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σημερινής   Δικαιοσύνης.
Σκοπός της Δικαστικής Αστυνομίας είναι η υποβοήθηση του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών. Οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας είναι ανακριτικοί υπάλληλοι κατά την έννοια   του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ  κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του  θα φέρουν στολή και οπλισμό.

Στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Δικαστικής Αστυνομίας υπάγονται:
α) η   διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και προανακριτικών πράξεων,
β) η εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης και η   διενέργεια αυτόφωρων συλλήψεων,
γ) η επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων,
δ) η εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων,
ε) η ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων
και η φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων,
στ) η υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής,
ζ) η παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς,
η) η βεβαίωση αξιόποινων πράξεων, των οποίων οι υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και
θ) κάθε άλλη διαδικαστική πράξη που θα της ανατεθεί από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.

Η Δικαστική Αστυνομία θα αποτελείται από δύο τμήματα: α) ένα ένστολο – ένοπλο τμήμα και β) ένα πολιτικό τμήμα. Η βασική δύναμη  της θα υπηρετεί στα   δικαστήρια, ενώ  μία μικρή δύναμη θα είναι στο υπουργείο Δικαιοσύνης .

Για την πλήρωση των θέσεων αστυνομικού προσωπικού διορίζονται Έλληνες πολίτες, τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών και οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. 

 Οι επιλεγόμενοι διορίζονται στις θέσεις προσωπικού Αστυνομικού κλάδου με τον βαθμό του φρουρού, ύστερα από επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος βασικής εκπαίδευσης σε Σχολές του υπουργείου Δικαιοσύνης    ή της Ελληνικής Αστυνομίας, διάρκειας δύο μηνών. Οι διοριζόμενοι ολοκληρώνουν τη βασική τους εκπαίδευση με τρίμηνη υποχρεωτική πρακτική άσκηση στα περιφερειακά τμήματα της Δικαστικής Αστυνομίας.

του Κωνσταντίνου Γεώργιζα  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top