Μιχαηλίδου: Πρώτο βήμα για αλλαγή στο δημογραφικό το επίδομα γέννας

Τι αλλάζει στη χορήγηση επιδομάτων και πότε θα καταβάλλονται

Δόμνα Μιχαηλίδου

Εισήγηση για το νομοσχέδιο με τίτλο «Επίδομα Γέννησης και Λοιπές Διατάξεις» έκανε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.    

Μιχαηλίδου στο Star: Πώς θα δοθεί το επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ

Όπως τόνισε η κα Μιχαηλίδου, με το συγκεκριμένο σχέδιο και τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης θεμελιώνεται για πρώτη φορά μια σύγχρονη δημογραφική πολιτική.

«Το επίδομα γέννησης που αποτελεί την «κορωνίδα του Νομοσχεδίου είναι το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση – όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί και τη μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα συν την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών - διαμορφώνουν μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού» ανέφερε η υφυπουργός.  

Η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία

Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης των όρων χορήγησης άλλων επιδομάτων η Υφυπουργός τόνισε ιδιαίτερα τη διασύνδεση της χορήγησης επιδομάτων με την επαρκή φοίτηση στο σχολείο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ουσιαστικό μέτρο με αναπτυξιακή διάσταση, κατά των κοινωνικών αποκλεισμών και ενίσχυσης του ρόλου του σχολείου ως μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «κρυφών περικοπών».

Ως προς το κριτήριο διαμονής, όπως τόνισε η Υφυπουργός, το επίδομα γέννησης χορηγείται σε πολίτες τρίτης χώρας  που διαμένουν στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια, διάρκεια που κρίνεται ικανή για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική  κοινωνία.

Τέλος, με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα ως η ημέρα καταβολής των επιδομάτων από  τον ΟΠΕΚΑ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top